Venäläisen kulttuurin tuntemuksesta kilpailuetu

Venäläisen kulttuurin tuntemus on etu liike-elämässä ja jokapäiväisessä kanssa­käy­misessä venäläisten kanssa. Venäläiset tuntevat kirjailijansa, musiikkinsa ja taiteensa. Venäläiset käyvät paljon teatterissa, oopperassa, baletissa, konserteissa ja elokuvissa sekä museoissa. Näis­tä teemoista voidaan aina keskustella ja niiden kautta voidaan saavuttaa entistä parempi yhteisym­märrys. Joskus kuitenkin erilainen tapakulttuuri hämmentää suomalaisia ja venäläisiä.

Yksityiselämä ja työelämä kulkevat käsi kädessä ja lomittain

Henkilökohtaisilla suhteilla on keskeinen rooli työ- ja yksityiselämässä Venäjällä. Työ ja yksityis­elämä kulkevat käsi kädessä ja lomittain. Venäläiset saattavat ottaa yhteyttä suomalaisiin illalla tai viikonloppuna. Silloin on hyvä olla paikalla ja valmis vastaamaan kysymyksiin. Venäläiset ovat hyvin vieraanvaraisia ja kutsuvat vieraita kotiinsa, jolloin lyhyt tapaaminen voi muuttua lounaaksi tai illalliseksi. Venäläiset eivät aina soita eivätkä ilmoita tulostaan, mutta he eivät myöskään hämmästy yllättävistä vieraista.

Suomalaisten olisi hyvä viettää enemmän aikaa venäläisten kanssa ei-muodollisissa tilanteissa ja tutustua entistä paremmin yhteistyökumppaneihin. Kalastaminen, saunominen ja erilaiset vapaa ajan aktiviteetit vahvistavat suhteita henkilökohtaisella tasolla. Yhteisesti tehdyt liikematkat messuille tai liiketapaamisiin sekä hiihtoretket ja oopperat auttavat lujittamaan sitoutumista. Kun hyvään asiaosaamiseen yhdistetään hyvät henkilösuhteet, edellytykset vakuuttaa asiakas ja luoda pitkä tuottava asiakassuhde ovat olemassa.

 Venäläinen aikakäsitys poikkeaa suomalaisesta

Suomalaisten ja venäläisten aikakäsitykset eroavat toisistaan oleellisesti. Venäjällä aika on joustavaa, ja suunnitelmia voidaan muuttaa tämän tästä. Alustavat suunnitelmat on aina tarkistettava paria päivää ennen sovittua tapaamista. Samalla on syytä vahvistaa tapaamisen aika ja paikka.

Suomalaiset pyrkivät tekemään työnsä suunnitelmallisesti, jolloin projektisuunnitelmaa toteu­te­taan mahdollisimman tasaiseen tahtiin. Venäläiset taas ovat tottuneet hektiseen kiivastahtiseen elämänmenoon ja poikkeilevaan toimintaan. Venäläiset toimivat usein spontaanisesti tai jopa kaoottisesti, kun taas suomalaiset pyrkivät päämääräänsä rationaalisesti ja järkevästi.  Kun kaikki tehdään kerralla, syntyy helposti stressipiikkejä. Projektien aikataulut ovat suuntaa-antavia, mikä usein aiheuttaa päänsärkyä suomalaisille.

Venäläinen riskinottokyky on omaa luokkaansa

Venäläisillä on kyky reagoida nopeasti muutoksiin ja sopeutua uusiin tilanteisiin. Venäläiset osaavat toimia epävarmoissakin tilanteissa spontaanisti. Suomalaisten riskinottokyky on alhaisempi kuin venäläisten. Tästä syystä pienikin riski voidaan kokea todellista suurempana epävarmuutena, ja suomalaisia pidetään helposti ylivarovaisina. Ylivarovaisuus taas saattaa johtaa siihen, että suomalaiset menettävät liiketoimintamahdollisuuksia, kun he jäävät pohtimaan liian pitkään vastauksen antamista kyselyyn. Yrityselämään kuuluu riskinotto. Riskille on annettava sopivan suuruinen hintalappu.

Venäläiset rakastavat tarinoita

Venäläiset ovat aina rakastaneet tarinoita. Venäläinen hyvä lahja on valittu ajan kanssa ja siihen liittyy jokin aina jokin kertomus. Illanistujaisissa venäläiset kertovat usein tarinoita, vitsejä ja sattumia omasta elämästään. Olemme tottuneet siihen, että maljapuheilla on tietty standardi. Malja kohotetaan naisille, ystäville ja terveydelle, mutta maljapuheetkin kattavat usein hauskan tarinan, moraalisen opetuksen tai viisauden. Venäläiset käyttävät paljon myös lainauksia elokuvista, televisiosarjoista, kirjallisuudesta ja jopa mainoksista kertoessaan tarinoita.

Esimerkiksi elokuvasta ”Бриллиантовая рука” / Timanttikäsi siteerataan seuraavaa:

За чужой счет пьют даже трезвенники и язвенники! Kuka kieltäytyy ilmaisesta alkoholista! Takana on ajatus, että kun joku tarjoaa ja maksaa, jopa absolutistit juovat vodkaa. Sitaatti löytyy videona myös youtubesta.

Наши люди в булочную на такси не ездят! Meidän väkemme (neuvostoliittolaiset) eivät lähde leipäkauppaan taksilla! Tässä toteamassa takana on epäilyttävää pröystäilyä.

Esimerkkejä venäläisten kertomista vitseistä:

Rautatien tasoristeykseen alaslasketun puomin taakse muodostui pitkä jono. Junaa ei kuulu. Autoilijat kyllästyvät ja ryhtyvät tööttäilemään. Lopulta puominvartijan kopista kömpii ulos iäkäs vahtimummo:

– Suotta te siinä tööttäilette. Kerätkää vain kärsivällisyyttä, sillä juuri ilmoitettiin, että juna on puolitoista tuntia myöhässä.

Ivanin uudenuutukaisesta Ladasta tyhjenee rangas kesken matkan. Ivan nousee autosta, kaivaa esiin tunkin ja työkalut ja ryhtyy irrottamaan pyörää. Paikalle osuu kulkumies, joka pysähtyy katselemaan ja kysyy:

– Mitä oikein puuhaat?

– Pyörää tässä irrotan.

Vähän mietittyään kulkumies sieppaa työkalupussista rengasraudan ja lyö tuulilasin rikki:

– Ota sinä pyörät, mutta minä vien radion!

Suomalaisilla erinomaiset mahdollisuudet tutustua venäläiseen kulttuuriin ja tapoihin

Pietari, yli viiden miljoonan asukkaan metropoli 3,5 tunnin junamatkan päässä Suomesta, tarjoaa mitä parhaat mahdollisuudet tutustua venäläiseen kulttuuriin ja tapoihin. Suomessa asuu ja käy vuosittain tuhansia venäläisiä, joiden kautta saamme tuulahduksen venäläisestä kulttuurista. Kulttuuriin voi tutustua myös kirjallisuuden klassikoiden kautta, esimerkiksi lukemalla Nikolai Gogolin Kuolleet sielut, Ilf i Petrovin satiiriset romaanit, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Kaksitoista tuolia ja Kultainen vasikka, sekä Sergei Dovlatovin ja monien nykykirjailijoiden tekstit kuvaavat venäläistä kulttuuria ja tapoja.

Kirjoitus perustuu  yksinomaan omiin kokemuksiini ja  keskusteluuni Maria Hartikaisen kanssa. Maria toimii Suomalais-venäläisen kauppakamarin projektipäällikkönä Helsingissä. Hän on opiskellut Moskovassa ja Tampereella. Kotoisin Maria on Moskovasta.

Suomalais-venäläinen kauppakamari julkaisi maaliskuussa 2013 kirjan VOT TAK! – Tapakulttuuria Venäjällä, joka auttaa suomalaisia ymmärtämään venäläisiä ja heidän toimintatapojaan entistä paremmin. Venäläisen kulttuurin tuntemus on kilpailuetu Venäjän markkinoilla. Suomalaisten on hyvä tuntea naapurinsa.

Kirjoittaja: Anne Hatanpää, Yhteyspäällikkö, Keskuskauppakamari