Alkuperätodistus

Uusi sähköinen vientiasiakirjapalvelu

 

EUROOPAN UNIONIN YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on eräissä maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esimerkiksi remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Finpron julkaisemasta Laivauskäsikirjasta.

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa. Yleisen alkuperätodistuksen perusteella ei myönnetä alennettua tullikohtelua eli niin sanottua preferenssikohtelua.

 

Alkuperätodistuksen myöntäminen
Yleisiä alkuperätodistuksia myöntävät Suomessa kauppakamarit yrityksille ja luonnollisille henkilöille. Kauppakamarien yhteystiedot ovat saatavilla osoitteessa: https://kauppakamari.fi/k2/kauppakamarit/etsi-oma-kauppakamarisi/

Alkuperätodistuksen hakeminen tapahtuu helpoiten sähköisen e-Vientiasiakirjat –palvelun kautta www.e-vientiasiakirjat.fi. Hakija rekisteröityy e-Vientiasiakirjat -palvelun käyttäjäksi ja saa tunnukset käyttöönsä. Rekisteröitymistä varten hakijan on täytettävä valtuutusasiakirja. Valtuutusasiakirja liitetään hakemukseen palveluun rekisteröidyttäessä.

Hakemus voidaan tehdä myös printattavalla lomakepohjalla (English version here). Täytetty lomake toimitetaan kauppakamariin vahvistettaviksi. Tutustu tästä Euroopan unionin yleisen alkuperätodistuksen sääntöihin. (English version: Rules of non-preferential Certificate of Origin of the European Union)

Todistuksen vahvistusmaksu on 30 euroa ja vahvistetun lisäkopion 16 euroa. Lunastusmaksut: Vientiasiakirjojen lunastusmaksut 2019. (English version of trade document price list).