Lunastusmenettelykoulutus 16.-17.9.2020

Lunastusmenettelyn hyvien käytänteiden tunteminen edistää menettelyn joutuisuutta ja laatua. Keskuskauppakamari järjestää kahtena iltapäivänä 16.-17.9.2020 Lunastusmenettelykoulutuksen. Osallistu ja opi, miten voit vaikuttaa lunastusprosessin ja välitystuomion laadukkuuteen.

Lue alta asianajaja Niina Palajan blogikirjoitus Keskuskauppakamarin lunastusmenettelykoulutuksesta ja lunastusmenettelyihin liittyvistä erityispiirteistä.

Asianajaja Niina Palaja valaisee lunastusmenettelykoulutuksessa välimiehen esteellisyyteen liittyviä erityispiirteitä

Olen toiminut lunastusmenettelyiden parissa 2001 vuodesta lähtien, jolloin aloitin työt Hannes Snellmanilla avustavana lakimiehenä. Alussa kokemusta karttui lunastajan asiamiehen roolissa, mutta sittemmin olen saanut sekä uskotun miehen nimityksiä että välimiestehtäviä lunastusmenettelyissä. Viime aikoina olen ollut mm. välimiesoikeuden jäsen DNA Oyj:n vähemmistöosakkeiden lunastusmenettelyssä ja toiminut puheenjohtajana Technopolis Oyj:n lunastusmenettelyssä. Toimin säännöllisesti välimiehenä myös muissa kuin legaalisissa välimiesmenettelyissä.

Olen luennoimassa kolmatta kertaa Keskuskauppakamarin lunastusmenettelykoulutuksessa. Käyn läpi välimiehen esteellisyyteen liittyviä kysymyksiä ja siihen liittyviä lunastusmenettelyn erityispiirteitä. Lunastusmenettely poikkeaa käytännössä monin tavoin ns. tavallisesta välimiesmenettelystä ja nämä erityispiirteet tulee ymmärtää ja osata ottaa huomioon myös esteellisyyskysymyksiä arvioitaessa.

Yksin osapuolten suuri lukumäärä lunastusmenettelyissä vaikuttaa esteellisyyskysymysten arviointiin Suomen kokoisessa maassa. Välimiehen ja yksittäisen vähemmistöomistajan välisille kytköksille ei tule aina antaa sellaista merkitystä OYL:n mukaisessa lunastusmenettelyssä, kuin mitä sillä on arvioitaessa esteellisyyttä välimiesmenettelylain mukaisessa välimiesmenettelyssä.

Olen korona-ajoista huolimatta perustanut tänä keväänä pitkäaikaisen yhtiökumppanini kanssa oman asianajotoimiston, Asianajotoimisto Palaja Rintanen & Co Oy:n. Oman pääasiallisen osaamisalueeni eli riidanratkaisun lisäksi toimistomme tarjoaa yhtiöoikeuteen, rahoitukseen ja energia-alan järjestelyihin liittyviä palveluita, joista toimistomme toisella osakkaalla on yli 20 vuoden kokemus. Osaamisalueemme täydentävät toisiaan ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme joustavammin omalla erityisosaamisellamme.

Niina Palaja 25.6.2020