Pyydä lausuntoa

Isännöinnin eettinen neuvosto antaa lausuntoja siitä, onko tietty isännöintialan ammattimainen toimija menetellyt isännöinnin eettisten ohjeiden vastaisesti. Neuvosto soveltaa lausunnoissaan Isännöinnin eettisiä ohjeita ja ennen 1.2.2023 tapahtuneeseen menettelyyn Hyvää isännöintitapaa: Isännöinnin eettiset ohjeet.

Lausuntopyyntö tehdään sähköistä lomaketta käyttäen. Yksilöi lausuntopyynnössäsi, ketä isännöintialan ammattimaista toimijaa lausuntopyyntö koskee ja mitä eettisten ohjeiden kohtaa / kohtia lausuntopyyntö koskee. Lausuntopyyntö on perusteltava. Mikäli lausunnon pyytäjä on isännöinnin asiakasyhteisö, lausuntopyyntöön on liitettävä yhtiön hallituksen päätös. Lausuntopyyntöön on lisäksi liitettävä ne asiakirjat, joista menettely ilmenee.

Lausuntopyyntö on toimitettava neuvostolle 12 kuukauden kuluessa menettelyn ilmenemisestä. Mikäli menettely ilmenee vasta isännöintisopimuksen päättymisen jälkeen, lausuntopyyntö on kuitenkin toimitettava 12 kuukauden kuluessa isännöintisopimuksen päättymisestä. Erityisen painavasta syystä lausuntoa voi pyytää näitä määräaikoja vanhemmista tapauksista. Kaikissa tilanteissa lausuntopyyntö on kuitenkin toimitettava neuvostolle viimeistään 24 kuukauden kuluessa lausuntopyynnön perustana olevasta tapahtumasta tai tapahtuman päättymisestä.

Isännöinnin eettisen neuvoston antama lausunto on suositusluonteinen, neuvosto ei käytä julkista valtaa. Lausuntopyyntömenettelyssä ei esimerkiksi ratkaista vahingonkorvausoikeudellisia kysymyksiä tai muita kuin eettisiin ohjeisiin liittyviä asioita.

Lausuntopyynnön hinta on 375 euroa ja lausuntomaksu maksetaan ennen lausuntopyynnön tekemistä.

Lausuntomaksu maksetaan Keskuskauppakamarin pankkitilille FI05 2001 3800 4677 96. Kirjoita maksun viestikenttään ”lausuntomaksu, isännöinti”. Ota maksukuitti talteen pdf-muodossa tai kuvakaappauksena, ja liitä se osaksi lausuntopyyntöä.

Huomioithan, että mikäli lausuntopyyntö jätetään käsittelemättä esimerkiksi toimivallan puuttumisen vuoksi, lausuntopyyntömaksua ei palauteta.

Ennakkolausunnon hinta on 1350 euroa. Löydät lisätietoa ennakkolausunnon pyytämisestä täältä.

Luethan tältä sivulta löytyvät ohjeet huolellisesti ennen lausuntopyynnön tekemistä.

Varmistathan, että:

  • Sinulla on oikeus tehdä lausuntopyyntö.
  • Lausuntopyynnön kohde kuuluu Isännöinnin eettisen neuvoston toimivallan piiriin.
  • Lausuntopyynnön aihe koskee Isännöinnin eettisten ohjeiden rikkomista.
  • Olet maksanut lausuntopyyntömaksun ja ottanut maksukuitin talteen.

Lausuntopyyntömenettelyssä kerätään ratkaisuun tarvittavat henkilötiedot. Tehdessäsi lausuntopyynnön, hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn. Henkilötietosi ovat tarpeen, jotta neuvosto voi olla sinuun yhteydessä asian käsittelyyn liittyen. Lisäksi lausuntopyynnön liiteasiakirjat todennäköisesti sisältävät ihmisten henkilötietoja.

Lausuntopyyntöön liittyviä asiakirja-aineistoja käsittelevät Isännöinnin eettinen neuvosto ja sen pääsihteeri sekä muu asioita valmisteleva henkilö. He ovat tässä roolissaan salassapitovelvollisia. Lausuntopyyntöön liittyvä aineisto toimitetaan sille taholle, jota lausuntopyyntö koskee. Huomioithan, ettet lähetä tarpeettomia henkilötietoja lausuntopyynnön yhteydessä.

Lausuntopyyntöihin liittyvät aineistot talletetaan neuvoston lausuntopyyntöjen käsittelyjärjestelmään ja niitä käsitellään vain suojatuilla työasemilla. Lue lisää Keskuskauppakamarin tietosuojaselosteesta.

Isännöintialan ammattimainen toimija voi lisäksi pyytää neuvostolta luottamuksellista ennakkolausuntoa suunnitellun menettelyn isännöinnin eettisten ohjeiden mukaisuudesta. Ennakkolausuntopyyntömaksu on 1350 euroa. Normaalista lausuntopyynnöstä poiketen ennakkolausuntopyynnön maksua ei tarvitse maksaa etukäteen, vaan lähetämme siitä laskun.

Ennakkolausuntopyyntö toimitetaan sähköpostitse pääsihteeri Raisa Harjulle raisa.harju@chamber.fi.

Lisätiedot

Harju Raisa

Raisa Harju

pääsihteeri

+358 50 554 2683