Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelma tukee pk-yrityksiä ilmastotyön aloittamisessa

Ilmasto-ohjelma käynnistyi tammikuussa 2024. Ensimmäiseen ohjelmaan valittiin mukaan 218 pk-yritystä hakemusten perusteella.

Oletko kiinnostunut ilmasto-ohjelmaan osallistumisesta?

Täytä lomake, niin olemme sinuun yhteydessä, mikäli uusi ohjelma starttaa

  • Olemme kiinnostuneita kuulemaan ensimmäisten joukossa vuoden 2025 ilmasto-ohjelmasta

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vastuullisuus, taloudelliset hyödyt ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kustannukset, resurssien ja osaamisen puute taas puolestaan ovat syitä siihen, että ilmastotyöhön ei ole vielä tartuttu. Ilmasto-ohjelma tarjoaa jopa 200 suomalaiselle pk-yritykselle mahdollisuuden ottaa ensiaskeleet ilmastotyössä helposti ja maksuttomasti.

Ilmasto-ohjelma on suunnattu ensisijaisesti pk-yrityksille, jotka eivät ole vielä aloittaneet ilmastotyötä tai ovat sen alkuvaiheessa. Keskuskauppakamari järjestää ilmasto-ohjelman LähiTapiolan mahdollistamana. Ohjelmaan osallistuminen ei edellytä kauppakamarin jäsenyyttä tai LähiTapiolan asiakkuutta. Ohjelma on osallistujayrityksille maksuton.

Ilmasto-ohjelman avulla mukana olevat yritykset saavat käytännönläheisen koulutuksen, työkalut ja asiantuntija-apua organisaation hiilijalanjäljen laskentaan, opastusta aidosti vaikuttavien päästövähennystoimien tekemiseen sekä mahdollisuuden tavoitella hiilineutraaliutta. Ohjelman tavoitteena on auttaa 200 suomalaista pk-yritystä ilmastotyössä ja saada aikaan päästövähennyksiä.

Sadalle ensimmäiselle ohjelman opastuksella hiilijalanjälkensä laskeneelle osallistujayritykselle myönnetään maksutta Keskuskauppakamarin Hiilijalanjälki laskettu -merkki. Hiilijalanjälki laskettu –merkin avulla organisaatio tekee hiilijalanjäljen laskennan näkyväksi ja osoittaa sidosryhmilleen laskeneensa hiilijalanjälkensä.

Mitä Ilmasto-ohjelma sisältää?

1. Avaustilaisuus

Ilmasto-ohjelma alkaa kaikille ohjelmaan osallistuville yrityksille yhteisesti järjestettävällä avaustilaisuudella tiistaina 23.1.2024 klo 14.00. Verkkotapahtumassa pureudutaan ilmastotyön ajureihin ja hyötyihin sekä käydään läpi ohjelman sisältöä ja toteutusta.

2. Hiilijalanjäljen laskentakoulutus ja laskennan sparraus

Helmi-maaliskuussa 2024 järjestetään Hiilijalanjäljen laskentakoulutukset, joista ohjelmaan valittavat yritykset valitsevat itselleen sopivimman osallistumisajankohdan. Koulutus antaa työkalut ja valmiudet organisaation hiilijalanjäljen laskentaan. Koulutukseen voi osallistua 1-3 osallistujaa per yritys. Osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä Excel-työkalun laskennan tueksi sekä kattavan oppaan ja opastuksen laskentaan.

Koulutukset järjestetään:

  • Ke 7.2.2024 klo 9.00–11.30
  • To 8.2.2024 klo 13.00–15.30
  • Ti 12.3.2024 klo 9.00–11.30
  • To 14.3.2024 klo 13.00–15.30

Itsenäisen hiilijalanjäljen laskennan tueksi maalis-huhtikuussa 2024 tarjotaan sparraustyöpajoja, jotka ovat kestoltaan n. 2,5 tuntia. Työpajoissa käsitellään hiilijalanjäljen laskennan toimialakohtaisia erityiskysymyksiä ja hiilijalanjälkiasiantuntijat vastaavat osallistujia laskennassa askarruttaviin kysymyksiin. Sparrauspajoihin osallistujat jaetaan toimialaryhmittäin ja ajankohdat ilmoitetaan tammikuussa 2024. Kaikki Ilmasto-ohjelman koulutukset ja sparrauspajat toteutetaan verkossa.

3. Hiilijalanjälki laskettu -merkki maksutta sadalle ensimmäiselle hiilijalanjälkensä laskeneelle

Kun hiilijalanjälki on laskettu, yritys voi hakea Keskuskauppakamarin Hiilijalanjälki laskettu -merkkiä, joka myönnetään veloituksetta sadalle ensimmäiselle Ilmasto-ohjelman osallistujayritykselle. Tutustu Hiilijalanjälki laskettu -merkkiin tästä.

4. Päästövähennyskoulutus ja päästövähennystiekartan laadinta

Hiilijalanjäljen laskennan jälkeen Ilmasto-ohjelmaan osallistuvat yritykset osallistuvat syksyllä 2024 päästövähennyskoulutukseen, jossa käydään läpi vaikuttavia päästövähennyskohteita, tiekarttaa hiilineutraalisuuteen sekä päästöjen kompensointiin liittyviä kysymyksiä. Tiekarttakoulutuksen jälkeen osallistujayritykset laativat itsenäisesti tiekartat kohti hiilineutraalisuustavoitetta.

Tiekarttojen laadinnan tueksi loka-marraskuussa 2024 järjestetään sparraustyöpajoja, joissa käydään toimialakohtaisia erityiskysymyksiä ja päästövähennyskohteita sekä osallistujien kysymyksiä. Kaikki Ilmasto-ohjelman koulutukset ja sparrauspajat toteutetaan verkossa.

5. Valmiudet Keskuskauppakamarin Ilmastositoumuksen hakemiseen

Ilmasto-ohjelman päättyessä koko ohjelman läpikäyneillä osallistujayrityksillä on halutessaan valmius hakea Keskuskauppakamarin Ilmastositoumusta, joka auttaa yritystä johtamaan ilmastotyötään ja tavoittelemaan hiilineutraalisuutta. Ilmastositoumus on omakustanteinen.

Ilmasto-ohjelman mahdollistaa:

Usein kysytyt kysymykset

Ilmasto-ohjelman avulla yritys pääsee helposti kiinni ilmastotyöhön ja saa konkreettisia työkaluja siihen.

Keskuskauppakamari valitsee yritykset Ilmasto-ohjelmaan.

Hiilijalanjälki laskettu –merkki on Keskuskauppakamarin myöntämä tunnus, jolla yritys osoittaa laskeneensa GHG-protokollan mukaiset scope 1 ja 2 päästöt.

Ilmastositoumus on Keskuskauppakamarin myöntämä tunnus, jonka käyttöoikeus myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle, joka sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään ja asettaa päästövähennystavoitteet kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035. Ilmastositoumuksen myöntää Keskuskauppakamarin riippumaton vastuullisuuslautakunta, jolle myös vuosittain raportoidaan päästövähennystyön etenemisestä.

Ei. Ilmasto-ohjelmaan osallistuminen ei edellytä kauppakamarin jäsenyyttä tai LähiTapiolan asiakkuutta.

Koulutuksiin voi osallistua max. 3 henkilöä/yritys. Sparraustyöpajaan voi osallistua 1 henkilö/yritys.

Kyllä voi. Pyydämme ilmoittamaan osallistujamuutokset hyvissä ajoin Keskuskauppakamarille.

Yritys voi hakulomakkeella ilmoittaa osallistuvansa pelkkään koulutukseen. Kannustamme yrityksiä kuitenkin lämpimästi hakemaan Hiilijalanjälki laskettu –merkin (arvo normaalihinta 450 €, alv 0%/ Kauppakamarin jäsenhinta 350 €, alv. 0 %), jolla yritys voi osoittaa sidosryhmilleen hiilijalanjäljen laskennan. Merkki on sadalle ensimmäiselle Ilmasto-ohjelman kautta merkkiä hakevalle maksuton.

Ilmasto-ohjelman koulutukset ja sparraustyöpajat järjestetään verkossa.

Koulutukset ja sparraustyöpajat järjestetään suomeksi ja tarvittaessa ruotsiksi. Kartoitamme tarvetta ruotsinkieliselle koulutukselle hakuprosessin yhteydessä.

Maksuton Hiilijalanjälki laskettu –merkki on tarjolla 100:lle ensimmäiselle Ilmasto-ohjelmaan osallistuvalle ja siihen sitoutuneelle yritykselle. Muut yritykset voivat hakea Hiilijalanjälki laskettu –merkin omakustanteisesti (merkin hinta 450 €, alennettu hinta kauppakamarin jäsenyrityksille 350 €)

Lisätiedot

Heidi Huima

Ilmastokoordinaattori

+358 40 743 8125