Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi

Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille.

Shanghai, Kiina

ETLA:n tuore selvitys Suomi globaaleissa arvoketjuissa osoittaa, kuinka Kiinan ja USA:n talouksien merkitys on keskeinen Suomen taloudelle. Jos perinteisen viennin sijasta tarkastellaan laajemmin Suomessa jalostetun tuotteen tai palvelun kohdemarkkinaa, korostuu ennen kaikkea Kiinan ja USA:n markkinoiden kysynnän merkitys. Jos Kiinassa tai USA:ssa menee hyvin, heijastuu se Suomen kokonaisvientiin ja talouskasvuun.

Yli 11 miljardin euron sijoituksilla Suomi on jo nyt maan talouden kokoon suhteutettuna suurin EU-maa investoijana Kiinassa. Yli 400 suomalaisyritystä toimii jo maassa ja ne työllistävät 60 000 henkeä Kiinassa.

Vastaavasti Suomi on noussut Kiinan viidenneksi tärkeimmäksi investointikohteeksi Euroopassa heti Britannian, Saksan, Ranskan ja Italian jälkeen. Vuodesta 2000 alkaen Kiina on investoinut Suomeen arviolta 7 miljardia euroa ja 2 miljardin euron uudet investoinnit ovat työn alla.

Erityisesti ICT, muu teknologia ja cleantech kiinnostavat Kiinaa Suomessa. Pienenä, neutraalina edelläkävijämaana Suomi on erinomainen kumppani Kiinalle etsiä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin, kuten kaupungistuminen, energia- ja resurssitehokkuus, vähäpäästöisyys ja väestön ikääntyminen. Suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle löytyy kysyntää.

Väestön vaurastuminen ja keskiluokkaistuminen näkyvät myös Kiinan kasvavana matkailuna Suomeen. Alibaba Groupin matkayhtiö Altrip havittelee jopa 50 000 turistin tuomista Lappiin lähivuosina. Revontulet ja puhdas luonto sekä joulupukki houkutteli joulukuussa 2016 jopa 77 prosenttia enemmän kiinalaisia Suomeen kuin vuottai aikaisemmin. Kiinalaisten turistien määrän Suomessa uskotaan vahvasti kasvavan lähivuosina. Samalla Suomen lentoyhteyksiin ja majoituskapasiteettiin kohdistuu kehityspaineita.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu on omiaan vahvistamaan taloussuhteita. Kiinassa talousasiat eivät yleensä etene, jos ne eivät palvele maan poliittista agendaa ja täten koko yhteiskunnan tarpeita. Säännöllinen poliittisen johdon kanssakäyminen tarjoaa aina mahdollisuuksia uusiin kauppa-avauksiin ja edesauttaa jo käynnissä olevia hankkeita.

Kirjoittaja Timo Vuori on Kansainvälisen kauppakamarin ICC Suomen maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja. Keskuskauppakamarissa toimii Suomalais-kiinalainen kauppayhdistys, joka kokoaa suomalaiset Kiina-toimijat yhteistyöhön. Kauppayhdistyksen puheenjohtaja toimii Oilon Groupin hallituksen puheenjohtaja, Keskuskauppakamarin varapuheenjohtaja Päivi Leiwo. Lisätiedot: www.kauppayhdistys.fi

Lähde: Tulli