Alavuden Lääkintävoimistelu uudistuu ajan hengessä

10 vuoden ansiomerkin saajat poseeraavat hymyillen kukkakimput ja ansiomerkkien kunniakirjat käsissään.
Alavuden Lääkintävoimistelu Oy:n 40-vuotisjuhlassa luovutettiin Maija Kuusistolle ja Elina Viitaselle 10 vuoden ansiomerkit yllätysohjelmana. Kuva: Alavuden Lääkintävoimistelu Oy

Alavuden Lääkintävoimistelu Oy tuottaa fysioterapiapalveluita Alavudella ja lähialueen kunnissa sekä Ähtärissä. Retrohenkistä nimeä kantava yritys on alansa edelläkävijä ja on muun muassa kehittänyt sähköistä asiointia yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Yrityksen perusti Riitta Mäkelä vuonna 1981 yksinyrittäjänä. Tuolloin, neljäkymmentä vuotta sitten, Alavuden Lääkintävoimistelu oli toinen kahdesta yksityisestä fysioterapiayrityksestä Alavudella.

“Asiakkaita oli valtavasti ja jo vuoden päästä perustin ky:n, jolloin oli mahdollista palkata työntekijä. Yritys kasvoi pikkuhiljaa, ja muutimme sen osakeyhtiöksi vuoden 2010 vaiheilla. Vuonna 2011 Ähtärissä lopetti fysikaalinen hoitolaitos, jonka sitten ostimme. Tällöin kilpailu alalla oli jo niin kiristynyt, että tuolla kaupalla haluttiin turvata työntekijöiden työpaikat”, kertoo Riitta yrityksen taustasta.

Riitta täytti juuri 70 vuotta ja on ollut aktiivinen liikkuja koko elämänsä. Yrityksen nykyinen johtaja, Johannes Mäkelä kertoo yrityksen vahvuutena olleen koko toiminnan ajan se, että Riitta helposti innostuu kaikesta uudesta.

Erityispiirteenä yrityksellä on Johanneksen mukaan halu pysyä muuttuvassa fysioterapia-alan toimintakentässä mukana. Lisäksi yrityksen käyttöön on vuosien varrella haettu uutta oppia kouluttautumalla ja investoimalla uusiin innovaatioihin.

Uusista innovaatioista innostutaan

Johannes astui sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen johtoon vuonna 2017. Hän on valmistunut vuonna 2010 fysioterapeutiksi ja on aikaisemmilta koulutuksiltaan tietokoneohjelmoija ja matkailun restonomi.

“Tietotekniikan puolella firma on ollut edelläkävijä tällä alueella. Olimme aikanaan yhtenä kolmesta kokeilufirmasta nykyisen Acuten aloitellessa sähköistä asiakasrekisteriä, jolloin paperiset kortistot meiltä lopetettiin. Samoin olemme olleet Kelan sähköisen asioinnin alulle panijoita”, hän kertoo.

Tulevaisuuteen katsotaan yrityksessä luottavaisesti. Vaikeista covid-viruksen aiheuttamista vaiheista on selvitty Johanneksen mielestä jopa yllättävän hyvin, kiitos henkilökunnan ja asiakkaiden. Yritys työllistää nykyisin neljä henkilöä täysiaikaisesti, lisäksi palkanlaskentaa hoitaa yksi henkilö osa-aikaisesti.

“Tulevaisuudessa työntekijöiden hyvinvointi ja kouluttautuminen nousee yhä suurempaan arvoon. Myös alan muutoksiin tulee pystyä reagoimaan kilpailun kiristyessä. Lisäksi myös esimerkiksi tulevat sote-ratkaisut saattavat nousta suureen rooliin meidän alallamme. Näin pienenä fysioterapiayrityksenä pystymme kuitenkin reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja lisäksi saamme palautteen ja toiveet suoraan asiakkailta, ilman välikäsiä”, kertoo Johannes tulevaisuudennäkymistä.

Työntekijät ovat yritykselle tärkeitä myös persoonina

Johannes sanoo työntekijöiden hyvinvoinnin olevan erittäin tärkeää.

“Pyrimme olemaan joustavia sekä työajoissa että esimerkiksi lomissa. Joitakin kertoja vuodessa etsitään yhteistä aikaa, jolloin voimme työporukalla käydä esimerkiksi harrastamassa jotain yhdessä”, Johannes kertoo.

Henkilökunnan ehdotuksesta he pitävät kuukausittain palavereita, joissa voidaan käydä yhdessä läpi haastavia tilanteita töissä, suunnitella koulutuksia tai juoda vain rauhassa kuppi kahvia ja kysellä kuulumisia. Henkilökunta voi myös käydä koulutuksissa, jotka ovat yleensä kunkin omista intresseistä ja ehdotuksesta lähtöisin.

Pitkäaikaisia työntekijöitä muistetaan myös ansiomerkeillä. Alavuden Lääkintävoimistelu Oy:n 40-vuotisjuhlassa 16.7.2021 myönnettiin kahdelle työntekijälle, Maija Kuusistolle ja Elina Viitaselle, pronssiset 10 vuoden ansiomerkit. Työntekijät oli kutsuttu paikalle kohottamaan malja 40-vuotiaalle yritykselle. Ansiomerkit luovutettiin yllätysohjelmana virallisen kahvituksen alkajaisiksi.

“Elina ja Maija ovat äärimmäisen tärkeitä yritykselle, ei ainoastaan työntekijöinä, vaan myös persoonina. Varsinkin viimeisen vuoden aikana molemmat ovat olleet kultaa kalliimpia yritykselle, eikä vuosi myöskään heille ole taatusti ollut helppo”, kiittää Johannes.

Ansiomerkin saajat ilahtuivat huomionosoituksesta.

“Aina ei huomaa vuosien vierimistä. Tämä pysäyttää ajattelemaan, että on saavuttanut jonkin etapin omassa työelämässään. Vuosiin mahtuu monenlaista kasvamista ammatissa ja vuosien myötä myös ihmisenä. Vuosiin sisältyy paljon erilaisia ihmisiä ja kohtaamisia, jotka ovat jääneet mieleen. Tuntuu todella hyvältä saada tällainen huomionosoitus”, kertoo Elina Viitanen ansiomerkin saamisesta.