Keskuskauppakamarin Vuoden työntekijä Anne-Mari Sillanpää: ”Asiat kannattaa esittää niin kuin ne on”

Kaikkien aikojen ensimmäinen Vuoden työntekijä -ansiomerkki myönnettiin Keskuskauppakamarin toimistopäällikölle Anne-Mari Sillanpäälle. Porilainen suorasukaisuus ja huumori ja vaihtelevat työpäivät siivittävät Sillanpään työssä viihtymistä.

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi luonnehtii toimistopäällikkö Anne-Mari Sillanpään työtä tärkeäksi koko Keskuskauppakamarin kannalta. ”Lisäksi Anne-Mari on antanut huomattavan panoksen meidän kaikkien työhyvinvoinnin eteen.” Kuva: Kimmo Penttinen

Anne-Mari Sillanpään urasuunnitelma ja tie Keskuskauppakamarille ei hänen mukaansa ollut johdonmukainen. Sillanpää kertoo kyllä olleensa töissä Aleksanterinkadulla jo kolmekymmentä vuotta sitten, mutta tien toisella puolella: ”Toimin kosmetologina Stockmannin 6. kerroksen kauneushoitolassa. Tein tuolloin kasvohoitoja ainakin yhdelle henkilölle, joka oli Keskuskauppakamarissa töissä – en olisi silloin osannut arvata, että olisin itsekin joskus samassa paikassa”, hän muistelee huvittuneena vuosien takaista sattumaa.

Perheenlisäyksen myötä arjen yhteensovittaminen kosmetologin työhön kuuluvien ilta- ja viikonlopputöiden kanssa kävi kuitenkin haastavaksi. Siksi Sillanpää luopui kosmetologin työstä ja työskenteli kenkämyyjänä, kunnes luki itsensä markkinointimerkonomiksi. Keskuskauppakamarille hän pääsi jo ennen merkonomin tutkinnon valmistumista.

”Keskuskauppakamarista oli soitettu kouluuni ja kysytty suosituksia. Koulu oli suositellut minua, joten sain kutsun haastatteluun ja pääsin töihin”, Sillanpää kertoo.

Hän aloitti Keskuskauppakamarissa asiakaspalvelusihteerinä vuonna 2007. ”Työhön kuului toimiston päivittäisiä töitä kuten vieraiden vastaanottoa ja postien hoitamista” Vähitellen Sillanpäälle tuli lisää toimiston pyörittämisen töitä ja vastuut lisääntyivät, ja niin vuonna 2013 hän sai toimistopäällikön tittelin. Nykyistä toimenkuvaansa hän luonnehtii seuraavasti: ”Tehtäväni on luoda työntekijöille edellytykset keskittyä olennaiseen.”

”Haluan edistää työntekijöiden työhyvinvointia.”

Työhyvinvoinnin edistäminen ja monipuolisuus valtteja 

Tärkeää Sillanpäälle on työhyvinvointi. Hän ideoi mielellään asioita myös normaalien työtehtävien ulkopuolella. ”Haluan kovasti edistää työntekijöiden työhyvinvointia. Olen aktiivinen toimikunnassa, joka suunnittelee virkistystoimintaa työntekijöille. Lähes koko työssäoloaikansa hän on ollut mukana myös työsuojelutoimikunnassa, nykyisin työsuojelupäällikkönä”, hän kertoo.

Työmotivaationsa lähteeksi työilmapiirin edistämisen lisäksi Anne-Mari mainitsee sen, että jokainen työpäivä on erilainen. ”Aina tulee yllättäviä tilanteita eteen. Tällaisessa kiinteistössä tehdään paljon, ja olen esimerkiksi remonttimiesten kanssa yhteydessä viikoittain”, hän mainitsee. ”Eniten pidän siitä, että minua ei odota joka päivä rutiinit koneella.”

Anne-Mari Sillanpäälle luovutettiin Vuoden työntekijä -ansiomerkki Keskuskauppakamarin gaalaillallisella 11.12.2018.

Keskuskauppakamaria Sillanpää luonnehtii loistotyöpaikaksi, jossa näkee kaikenlaista ja tutustuu moniin erilaisiin ihmisiin. ”Täällä sattuu ja tapahtuu. Tämä on kaikin puolin ihana työpaikka.”

”Vuoden työntekijän ansiomerkin saaminen tuntui aivan henkilökohtaiselta arvonannolta.

Anne-Mari Sillanpää kuvailee Vuoden työntekijä -tunnustuksen saamista todella hienoksi asiaksi. ”Luovutustilaisuus oli Keskuskauppakamarin gaalaillallisen yhteydessä, mikä teki luovutuksesta upean hetken. Varsinkin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen pitämä puhe merkinannon yhteydessä oli koskettava.”

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kuvaa merkin myöntämisen motiiveja: ”Anne-Marin työtä ei aina arjessa huomata, mutta sen tekemättä jättäminen huomattaisiin. Toisaalta Anne-Marin luotettavuus on omaa luokkaansa – työt eivät ole koskaan tekemättä. Lisäksi Anne-Mari on antanut huomattavan panoksen meidän kaikkien työhyvinvoinnin eteen.”

Aikaisemmin Sillanpää on saanut Keskuskauppakamarissa 10-vuotisansiomerkin, joka sekin tuntui hänestä hienolta työnantajan arvostuksen osoitukselta siitä, että on ollut pitkään töissä. ”Tämä Vuoden työntekijän ansiomerkin saaminen tuntui vielä isommalta, aivan henkilökohtaiselta arvonannolta”, Sillanpää kuvailee tuntemuksia merkin saamisesta.

Vapaa-ajalla golfia ja lintujentarkkailua

Vapaa-aikanaan Sillanpää on aktiivinen golfaaja ja käsityöntekijä. ”Minulla on tarve tehdä myös käsillä – on se sitten seinän tapetointia tai vaatteiden valmistusta ja muita käsitöitä. Olen innokas golfaaja, ja jäätävän hyvä pingiksessä”, hän kertoo vaatimattomasti.

Kesällä golfkierroksia kertyy suunnilleen 60 kesää kohti. Kesäisin hän oleskelee lisäksi kesämökillä paljon ja pingiksen pelaamisen lisäksi tarkkailee lintuja.

Sillanpää on kotoisin Porista, ja sanoo tyypillisenä porilaisena olevansa ylpeä juuristaan. Porilainen suorasukaisuus näkyy myös työpaikalla. ”Tapanani ei ole kierrellä ja kaarrella, vaan jos on asiaa, se sanotaan niin kuin se on.”

Keskuskauppakamarin ansiomerkkien 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on lanseerattu uusi ansiomerkki, Vuoden työntekijä -ansiomerkki. Myöntämisperusteita voivat yrityksellä olla esimerkiksi onnistunut projekti, hyvä hanke, loistava työsuoritus tai huipputuloksesta. Saajana voi olla yksittäinen työntekijä tai tiimin jäsenet. Merkkiä voi hakea osoitteessa ansiomerkit.fi.