Päästövähennyskoulutukset 2019

Päästövähennyskoulutukset yrityksille alkavat nyt!

Tutkimusten mukaan kestävään liiketoimintaan panostavat yritykset saavat kilpailijoihinsa nähden 5–15 vuoden etumatkan. Menestys pohjautuu usein asiakkaiden ja työntekijöiden entistä tiiviimpään sitoutumiseen, markkinoilla erottautumiseen ja resurssien säästämiseen: pienentämällä materiaali- tai lämpöhukkaa sekä vähentämällä energian ja polttoaineen kulutusta syntyy kustannussäästöjä ja päästöt vähenevät.

Suomalaiset yritykset voivat olla vastuullisuuden suunnannäyttäjiä maailmassa ja tavoitteena on, että suomalaiset yritykset ovat hiilineutraaleja vuoteen 2035 tai viimeistään vuoteen 2040 mennessä.

Miten voit tunnistaa yrityksesi päästölähteet ja kuinka voit laskea yrityksesi hiilijalanjäljen? Miten voit laatia tiekartan päästöjen vähentämiseksi? Entä kuinka kohdistat päästövähennystoimenpiteet oikeisiin ja vaikuttaviin kohteisiin? Keskuskauppakamari tukee yrityksiä järjestämällä syksyllä 2019 päästövähennys-koulutuksia, joissa tarjotaan käytännönläheisiä työkaluja päästöjen laskentaan, vähentämiseen ja kompensointiin.

Päästövähennyksissä keskitytään aluksi yritysten oman toiminnan, logistiikan ja energiankulutuksen aiheuttamiin päästöihin. Kouluttajina toimivat Gaia Consultingin asiantuntijat. Gaialla on laaja kokemus ilmastovaikutusten arvioimisesta, päästövähennysten suunnittelusta ja ilmastoneutraalisuuden saavuttamisesta.

Koulutus on suunnattu yritysjohdolle, tuotanto- ja ympäristövastaaville sekä vastuullisuudesta kiinnostuneille. Koulutuksesta hyötyvät myös yritysten markkinointi-, brändi- ja myyntivastaavat.

Koulutusten ajankohdat ja paikkakunnat

Tiistai 22.10. klo 12 – 16 Helsinki
Helsingin seudun kauppakamarin koulutustilat, Kalevankatu 12, 00100 Helsinki

Torstai 24.10. klo 12 – 16 Turku
Scandic Atrium, Eerikinkatu 28-30, 20100 Turku

Peruttu (uusi ajankohta julkaistaan pian): Tiistai 29.10. klo 12 – 16 Vaasa
Scandic Vaasa, Rosteninkatu 6, 65100 Vaasa

Keskiviikko 30.10. klo 12 – 16 Tampere
Technopolis Yliopistonrinne, Kalevantie 2, 33100 Tampere

Tiistai 5.11. klo 12 – 16 Oulu
Scandic Oulu City, Saaristonkatu 4, 90100 Oulu

Torstai 7.11. klo 12 – 16 Kuopio
Original Sokos Hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16, 70100 Kuopio

Tiistai 12.11. klo 12 – 16 Lahti
Lahden kaupunkiympäristön toimitilat, BW Tower, Askonkatu 2, 8. krs, 15100 Lahti

Koulutuksen ohjelma:

11.00 Ilmoittautuminen ja lounas

12.00 Koulutus alkaa

Tilaisuuden avaus ja kauppakamarin puheenvuoro

Esimerkkiyrityksen tarina

Yritysesimerkit paikkakunnittain:

22.10. Helsinki: Vastuullisen markkinoinnin ja viestinnän toimisto Fabrik, toimitusjohtaja Perttu Kouvalainen

24.10. Turku: Kotipizza Group, vastuullisuuspäällikkö Anna Rahikainen

29.10. Vaasa: Tilaisuus peruttu, uusi ajankohta julkistetaan pian

30.10. Tampere: Hämeen Kirjapaino, myyntipäällikkö Erkko Säynäväjärvi

5.11. Oulu: Pöyry Finland, ympäristöliiketoiminnan johtaja Kaisa Vähänen

7.11. Kuopio: Vastuullisen markkinoinnin ja viestinnän toimisto Fabrik, toimitusjohtaja Perttu Kouvalainen

12.11. Lahti: Lahden kaupunki, hankejohtaja Milla Bruneau ja GreenStar Hotels, toimitusjohtaja Kristian Ikonen

 

Johdanto yritysten ilmastopäästöihin – miksi vähentää päästöjä ja asettaa ilmastotavoitteita?
Päästölaskennan perusteet ja standardit
• GHG Protocol -standardin käyttö hiilijalanjäljen laskennassa
• Esimerkkejä tyypillisistä päästöjakaumista yrityksissä
Päästötiedon raportointi
Päästöjen vähentämisen mahdollisuudet yrityksissä
Miten luodaan tiekartta hiilineutraalisuuteen?
Päästöjen kompensointi osana hiilineutraalisuutta

14.00 Kahvitauko

14.15 Työpajat
• päästöjen laskenta
• päästötiedon raportointi
• päästöjen vähentäminen ja hiilineutraalisuus
• päästöjen kompensointi
Työpajaosuuden purku ja keskustelu työn tuloksista

15.45 Koulutuksen yhteenveto ja päätös

Koulutukseen liittyy lyhyt ennakkokysely, jonka täytät ilmoittautumisen yhteydessä. Yrityksesi vastaukset huomioidaan koulutuksen sisällössä.

ILMOITTAUDU

Osallistumismaksu

Kauppakamarin jäsenyrityksille 550 € + alv 24 % / osallistuja
Normaalihinta 650 € + alv 24 % / osallistuja

Peruutusehdot: Kuluton peruutus on mahdollinen viimeistään seitsemän vuorokautta ennen tilaisuutta. Mikäli peruutus tapahtuu myöhemmin kuin seitsemän vuorokautta ennen tilaisuutta, veloitetaan koko seminaarin hinta.


Kouluttajat

Ulla Heinonen
Ulla on Gaia Consulting Oy:n toimitusjohtaja. Hänellä on erittäin laaja tausta liiketoiminnan kehittämisestä, strategia- ja innovaatiotyöstä, operatiivisesta johtamisesta, yritysten integraatioista, kestävän kehityksen konsultoinnista ja tutkimustyöstä. Ulla on rakentanut laajoja ympäristöstrategioita ja -järjestelmiä sekä määrittänyt yritysten päästövaikutuksia sekä laatinut päästövähennystiekarttoja, jotka tukevat liiketoiminnan tehostamista ja uuden liiketoiminnan kehittämistä. Konsultoinnin lisäksi Ullalla on vahvaa osaamista IT-toimialalta, valmistavasta teollisuudesta sekä kaupan alalta.


Anna Laine
Anna työskentelee Gaiassa vanhempana asiantuntijana, erityisesti ilmastohankkeissa. Hänellä on laaja kokemus ilmastopolitiikasta, vihreästä rahoituksesta ja markkinapohjaisista ratkaisuista ilmastonmuutokseen. Hänen työkokemuksensa kattaa laajasti tehtäviä käytännön päästövähennyshankkeiden hallinnoinnista aina politiikkatason työhön esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanossa ja vihreän rahoituksen kehittämisessä. Annalla on laaja työkokemus ilmastopolitiikan ja –rahoituksen alalla, erityisesti päästöjen kompensaation parissa, sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Aiemmassa työssään hän on mm. tukenut Suomen valtiota Pariisin ilmastosopimuksen neuvottelussa ja toimeenpanossa ja hallinnoinut Suomen valtion Kioton pöytäkirjan alaista päästövähennyshankesalkkua. Hänellä on myös kokemusta laajojen työpajojen fasilitoinnista.


Anna Heino
Anna työskentelee Gaia Consulting Oy:ssä liiketoimintapäällikkönä. Hän vastaa Gaian yritysvastuun kehittämis-, raportoimis- ja laskentapalveluista (mm. GRI, CDP, GHG Protocol sekä ISO 14000-sarjan mukaiset laskennat ja raportoinnit). Anna on laskenut lukuisten organisaatioiden ja tuotteiden hiilijalanjälkiä sekä elinkaarivaikutuksia. Hänellä on vahva osaaminen yritysvastuuraportoinnin suunnittelusta ja laatimisesta sekä yritysvastuuseen liittyvien työpajojen vetämisestä. Annalla on myös johtavan auditoijan pätevyys ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän osalta. Lisäksi hän on jäsenenä Suomen Standardisoimisliitto SFS:n ympäristöasioiden hallinta -komiteassa (SR 113), joka seuraa ympäristöjohtamisen kansainvälistä standardisointia ja osallistuu ISO 14000 -sarjan standardien valmisteluun.Jenni Mikkola
Jennillä on laaja kansainvälinen kokemus yksityiseltä ja julkiselta sektorilta sekä järjestökentältä. Jenni työskentelee Gaiassa asiantuntijana ja Jennin osaamisalueisiin kuuluvat ilmastopolitiikka, kestävä kehitys, vastuullinen liiketoiminta ja sidosryhmäyhteistyö. Jenni on ollut myös vastuussa sidosryhmäkuulemisiin suunnattujen digitaalisten alustojen suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä laajoista verkkokyselyistä. Jenni on opiskellut yritysvastuuseen keskittyvän Projektit ja Kestävä Kehitys – opintokokonaisuuden Aalto Pro:ssa ja hän on IPMA-sertifioitu projektijohtamisen osaaja. Lisäksi Jenni on koulutettu fasilitaattori ja hän on Gaiassa osallistunut myös monien kansainvälisten työpajojen fasilitointiin.


Eero Yrjö-Koskinen
Eero on Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija. Hän on perehtynyt erityisesti kansainvälisiin energia-, ympäristö- ja luonnonvarakysymyksiin, sillä hän toimi aiemmin Green Budget Europe -järjestön toiminnanjohtajana, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana sekä Euroopan parlamentin ja YK:n virkamiehenä. Lisäksi hän toimii sivutoimisesti Kestävän kaivostoiminnan verkoston pääsihteerinä.

 


Lisätietoja

Koulutusten sisällöstä vastaa Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen, eero.yrjo-koskinen@chamber.fi

Koulutusten käytännön järjestelyitä hoitaa Keskuskauppakamarin palvelujohtaja Mari Hakkarainen, mari.hakkarainen@chamber.fi

Pidätämme oikeuden muutoksiin.