Ansiomerkin käyttö ja luovutus

Ansiomerkkiä käytetään

  • työnantajan järjestämissä juhlissa
  • suku- ja perhejuhlissa
  • isänmaallisissa tilaisuuksissa

Ansiomerkkiin kuuluvaa pienoismerkkiä voi käyttää arkena päivittäin!

Merkinsaaja saa juhla- ja pienoismerkin lisäksi henkilökohtaisen kunniakirjan sekä ohjeet merkin käytöstä.

Osastopäällikkö Tarja Nuutinen Keskuskauppakamarilta antaa videolla vinkkejä merkin kiinnittämiseen ja käyttöön. Videon alta löydät ansiomerkin kiinnitysohjeet myös kirjallisena.

1) Ison ansiomerkin kiinnitys silloin, kun se on ainoa kannettava merkki

Miehet kiinnittävät ansiomerkin puvuntakin vasemmalle puolelle niin, että silkkiruusukkeen kärjet osuvat taskunkäänteen alalaidan kohdalle. Merkin keskiviiva kulkee taskun keskilinjan kohdalla. Taskuliinaa ei suositella käytettäväksi yhdessä ansiomerkin kanssa.
Naiset kiinnittävät ansiomerkin pukunsa vasempaan rintamukseen vastaavalle kohdalle.

2) Ansiomerkin ja kunniamerkin yhtäaikainen kantaminen

Jos Keskuskauppakamarin ansiomerkkiä kannetaan yhdessä kotimaisten tai ulkomaisten kunniamerkkien kanssa, sekä miehet että naiset kiinnittävät sen niiden alapuolelle puvun vasempaan rintamukseen. Jos kunniamerkkejä on vain yksi, ansiomerkki voidaan kiinnittää kunniamerkin viereen kainalon puolelle.

3) Useamman Keskuskauppakamarin ansiomerkin kantaminen yhtä aikaa

Useita Keskuskauppakamarin ansiomerkkejä voidaan kantaa samanaikaisesti. Tällöin ne kiinnitetään kuten kohdassa 1 siten, että vuosiluvultaan suurin merkki kiinnitetään lähimmäksi vartalon keskilinjaa.

Elämäntyömerkki kiinnitetään lähimmäksi vartalon keskilinjaa silloin, kun muut mahdolliset ansiomerkit ovat pronssisia tai hopeisia. Rautainen ansiomerkki kiinnitetään aina lähimmäksi vartalon keskilinjaa.