Näin luovutat ansiomerkin

Ansiomerkin saaminen saattaa olla työntekijän vuosien työuran kohokohta. Ansiomerkki on henkilökohtainen huomionosoitus ja tunnustus, ja merkin luovutushetki on siten ainutlaatuinen työntekijän normaalissa arjessa.

Ansiomerkin luovutustilaisuudesta toivotaan muodostuvan merkinsaajalle hänelle sopivalla tavalla järjestetty herkkä tai iloinen, työpäivän taukohetkeen sopiva tai juhlava tilaisuus.

Ansiomerkin luovutus työntekijälle vahvistaa yrityksen yhteishenkeä ja antaa henkilökohtaista arvoa merkin saajalle. Oli tilaisuus iso tai pieni, se on erityinen tilanne niin merkin saajalle kuin sen luovuttajalle.

kuvituskuva

Jos ansiomerkin luovutuksesta halutaan juhlallinen tilaisuus, voi luovutus olla esimerkiksi tilinpäätösjuhlan, vuosijuhlan tai joulujuhlan yhteydessä tai sitten aivan omana perinnetilaisuutenaan. Tärkeintä on, että juhlassa viihdytään.

Juhlan arvoa korostaa, että yrityksen ylin johto on läsnä. Aiemmin ansiomerkin saaneet vahvistavat perinnettä kantamalla omaa ansiomerkkiään juhlassa.

Ansiomerkki luovutetaan kutsumalla merkin saajaa nimeltä, lukemalla kunniakirjan teksti, muistelemalla ehkä merkin saajan työhistorian kohokohtia ja kiinnittämällä ansiomerkki saajan rintaan.

Jos ansiomerkin saajia on paljon, voi samanlaisen merkin saajille lukea kunniakirjan tekstin kerran ja sen jälkeen kutsua merkin saajat nimeltä sen kiinnitystä varten.

Hyvin valmisteltu ansiomerkkijuhla voi muodostua odotetuksi traditioksi, joka on syytä ikuistaa niin henkilöstölehteen kuin verkkosivustolle ja josta kannattaa antaa tieto myös alueesi medialle.