Kummitädin jakkupuku näytti tietä

Ensimmäinen Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelma järjestettiin vuonna 2012. Suuren menestyksen siivittämänä ohjelma pyöräytetään uudelleen käyntiin tänä vuonna, ja valintaprosessi käy kuumana. Sen kunniaksi Hanna Hartikainen, 42, kertoo tunnelmiaan ohjelman tiimoilta. Hartikainen osallistui ensimmäiseen naisjohtajien mentorointiohjelmaan toimiessaan Pohjolan Läntisen alueen aluejohtajana.

Eletään 70-luvun alkua. 3-vuotias Hanna Hartikainen katselee kummitätiään, joka seisoo ryhdikkäänä peilin edessä jakkupuvussa ja sommittelee huolellisesti kampaustaan työpäivää varten. Korkokenkien kannat kopisevat, kun kummitäti astelee ympäri asuntoa ja napsauttaa rannerenkaat kiinni, sipaisee huivin kaulaansa ja kumartuu sitten juttelemaan pikku-Hannalle. Hienon hajuveden tuoksu leijailee helsinkiläisasunnossa.

Hartikainen_H_1 (3)
Hanna Hartikainen.

“Ensikosketukseni bisnesmaailmaan tapahtui kummitätini kautta”, kertoo Hartikainen. “Kummitäti työskenteli eläkeikään saakka ammattiliittotehtävissä, ja vierailin hänen luonaan Helsingissä pienestä pitäen. Se oli aina huikea kokemus, sillä olen kotoisin Savonlinnasta. Kummitätini oli minulle varmasti jonkinlainen esikuva, vaikka halusinkin pienenä arkkitehdiksi enkä bisnesalalle”, Hartikainen kertoo.

Tarina on kuin suoraan ensimmäisen Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelman päätösseminaarista, jossa Talouselämä-lehden uutispäällikkö Emilia Kullas painotti menestyvistä naisista kumpuavaa esimerkin voimaa.

Mentorointiohjelman muistoja

Bisnes voitti talojen suunnittelun, ja lukion jälkeen Savonlinna vaihtui lopullisesti Helsinkiin, kun Hartikainen pääsi Helsingin kauppakorkeakouluun. “Muistan varmaan aina sen tunteen, kun sain pääsykokeiden tulokset käsiini. Tuntui, että jokin tärkeä matka oli alkamassa”, Hartikainen muistelee.

Hän vertaa tunnetta siihen, kun sai kuulla päässeensä Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelmaan vuonna 2012. “Olin jo ehtinyt ajatella, että ohi meni, kun pitkään aikaan ei kuulunut mitään. Harmitti, sillä mielestäni ajatus vain naisille suunnatusta mentorointiohjelmasta oli niin uusi ja virkistävä! Kun sain sitten kuulla päässeeni mukaan, tunsin vahvasti, että tämä voi vielä johtaa vaikka mihin”, Hartikainen kertaa.

Niin kävikin: pitkään pankkialalla ja erilaisissa tehtävissä OP:lla työskennellyt Hartikainen ylennettiin viime vuoden alussa OP-Palveluiden johtajaksi. Hän on myös johtoryhmän jäsen.

Mentorointiohjelmasta ovat jääneet mieleen erityisesti keskustelut mentorin kanssa, erilaiset mielenkiintoiset puheenvuorot ja yritysvierailut sekä verkostoituminen muiden aktoreiden kanssa, joista Hartikainen puhuu lämpimin sanoin.

“Aktorikollegat opettivat minulle uusia näkökulmia sekä käytännön vinkkejä arkeen ja johtamiseen”, hän sanoo.

Mentoriaan, Tiedon hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolaa Hartikainen kehuu viisaaksi ihmiseksi, jolla on pitkän ja monivaiheisen uran sekä omakohtaisten kokemusten tuomaa laajaa näkemystä.

“OP-Pohjolassa oli syksyllä 2012 yt-prosessi”, Hartikainen kertoo. “Keskustelut Markun kanssa auttoivat muutokseen karaistumisessa ja näkemään metsän puilta. Lisäksi hän ohjasi ajatteluani jo yt-prosessin aikana tuleviin tekemisiin ja tavoitteisiin. Kävimme keskusteluja siitä, kuinka toimia isossa organisaatiossa ja miten johtaa sekä ylös että alaspäin”.

Uran ohjenuorat

Hartikainen on nyt varsin suurissa korkokengissä urallaan. Minkälainen osaaminen ja kokemus ovat hänen omalla kohdallaan osoittautuneet tärkeimmiksi?

“Ymmärrys ihmisten erilaisista toimintatavoista on erittäin tärkeää”, Hartikainen sanoo heti. “Sen lisäksi tärkeitä ovat esimerkiksi läsnäolo ja kuuntelemisen taito, asenne ja reiluus. Kunnia pitää antaa sille, kenelle se kuuluu”.

Hartikainen haluaa myös aina nähdä, että potentiaaliset ihmiset pääsevät mielenkiintoisiin tehtäviin ja uralla eteenpäin. Siksi hän on tarjoutunut suosittelijaksi usealle kollegalleen uusiin työtehtäviin hakeutumisen äärellä.

“Kaveria pitää pelata parempaan pelipaikkaan”, Hartikainen sanoo hymyillen.

Ja mikä olikaan tiimipelaajan harrastus?

”Golf!”, Hartikainen nauraa. ”Tosin harrastan sitä ihanan puolisoni ja ystävieni kanssa, samoin kuin kuntosalilla käyntiä ja kaikenlaista inspiroivaa kulttuuria: mukaan mahtuvat teatterit ja konsertit sekä tietenkin rakkaan kotikaupungin Savonlinnan Oopperajuhlat. Puolisoni ja ystäväni ovat keskeinen osa elämääni, ja saan heistä energiaa ja vastapainoa työlle”.

Noona Bäckgren