Hollanti menestyy kaupankäynnissä

Hollannin maantieteellinen sijainti Reinin suistolla antoi aikanaan erinomaiset mahdollisuudet vaurastua kaupalla ja tullimaksuilla. Rahan kertyessä hollantilaiset rupesivat verottamaan tavaravirtaa lisää, mutta silloin virta alkoi tyrehtyä. Tästä Hollanti sai opin, jonka mukaan maassa yhä toimitaan.

amsterdam-988040_1280

“Hollannin liiketoimintamalli perustuu karkeasti yleistäen suureen volyymiin sekä pieniin marginaaleihin”, kertoo Haarla Oy:n toimitusjohtaja Johannes Haarla.

Pienten sekä keskisuurten yritysten joustavuutta sekä innovaatiokykyä ei Haarlan mukaan tule aliarvioida.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkisen mukaan Hollanti on kauppakumppanina hyvä markkinoinnin ja globaalin logistiikan osaaja.

“Hollantilaiset menestyvät kaupassa, koska heillä on osaava monikulttuurinen väestö ja kansainvälisyyttä jo vanhastaan. Hollannissa on osaamista logistiikassa ja rahoituksessa. Lisäksi palvelusektori on vahva. Kova työnteko ja yrittäjyys ovat maassa voimissaan”, Häkkinen toteaa.

Nordean aluejohtaja Jan Söderholmin mukaan yrittäjyys on aina ollut hollantilaisille ominaista. “Määrätyt toimialat kaupan ja merenkulun lisäksi, kuten esimerkiksi vesirakentaminen, laivanrakentaminen ja myöhemmin maatalous ja elintarviketeollisuus, ovat edenneet maailman huipulle. On myös hyvä muistaa, että osakeyhtiöt puhkesivat kukkaan juuri Hollannissa – perustettiinhan maailman ensimmäinen pörssi, tulppaanipörssi, Amsterdamiin”, Söderholm sanoo.

Suomen tärkein tuontiväylä
tulips-141399_1280

Hollanti on Haarlan mukaan Europpaan tulevan tuontimateriaalin tärkein väylä. Tämä vaikuttaa paljon siihen, mitä Suomessa kulutamme ja miten elämme. “Hollantihan on aina ollut hyvin läheinen kauppakumppanimme juuri tästä syystä, mutta myös siksi, että suomalaisilla on ollut Hollannissa huomattavia sijoituksia”, kertoo Haarla.

“Suomella on paljon korkean teknologian aihioita, jotka menestyvät Benelux-maissa, mutta myös designin ja kulttuurin saralla teemme paljon vaihtoa.”

Suomalainen ja hollantilainen perusluonne on tavallaan varsin samanlainen, sanoo Söderholm. “Ahkeruus, työteliäisyys ja vaatimattomuus ovat sekä hollantilaisia että suomalaisia ominaisuuksia. Hollantilaiset lyövät meidät joka vertailussa kielitaidon, kansainvälisyyden ja suvaitsevaisuuden aloilla.” Näiden lisäksi suomalaisilla on hollantilaisilta paljon oppimista myös siinä, miten luonnonvarat valjastetaan kestävästi ihmisen käyttöön.

Häkkinen, Söderholm ja Haarla toimivat Hollannin kunniakonsuleina Suomessa. Kunniakonsulin tehtävä on auttaa kontaktien luomisessa ja auttaa suurlähetystöä verkottumaan alueille. “Pätevä konsuli on korvaamaton ovien avaaja sekä luottopakki”, toteaa Haarla. Konsuli saattaa myös itse toimia aktiivisesti maiden välisessä kaupassa tai kulttuurin alalla.

Tule kuulemaan lisää Hollannin ja Suomen välisestä kaupankäynnistä seminaareihin Turussa, Tampereella ja Helsingissä 10.–12.5.2016! Katso lisätiedot kunkin kaupungin seminaarista: kauppakamari.fi/en