Moottoripyöräkausi alkaa – muista nämä moottoripyöräkaupoilla

Kun lumenrippeet katoavat asfalttien pinnalta, nousee jokakeväinen moottoripyöräkuume hankintaa suunnittelevien ja alan harrastelijoiden keskuudessa. Lopputalvi ja alkukevät ovat parasta aikaa uuden ajoneuvon ostoa ajatellen. Vaikka halu pyörien päälle on kova, moottoripyöräostoksilla kannattaa pitää pää kylmänä. Näiden vinkkien avulla vältät töyssyt ja umpikujat.

Ensikertalaisen on helppo metsästää uutta pyörää verkosta. “Liikkeelle lähdetään siitä, että määritellään minkälainen moottoripyörä halutaan ja mihin käyttötarkoitukseen. Tehdäänkö pyörällä matka-ajoa, offroad-ajoa, kaupunkiajoa vai halutaanko vain kätevä kulkuväline”, luettelee Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin verkostopäällikkö Mikko Summa.

Jo moottoripyörän myynti-ilmoituksesta tulisi huomioida muutama seikka. Runsas määrä kuvia auttaa ajoneuvon kunnon toteamisessa. Lisäksi ilmoituksesta tulee käydä ilmi ainakin pyörän hinta, yleinen kunto, käyttöönottovuosi, huoltohistoria ja ajokilometrit.

“Itse varmistuisin mielelläni siitä, että pyörästä on vähintään rekisterinumero näkyvissä. Jos näin ei ole, tulee tietää ajoneuvon valmistenumero, jotta pyörän asiallinen historia voidaan varmistaa”, Summa neuvoo.

Moottoripyörien maahantuojilta ja valmistajilta löytyy nykyisin pitkälti verkkosivuja, joilla pystyy valmistenumeron tai rekisterinumeron perusteella hakemaan ajoneuvon huoltohistoriaa. Summa suosittelee tarkastamaan myös mahdolliset ajoneuvon takaisinkutsut valmistajan tai Trafin verkkosivuilta. Pahimmassa tapauksessa hoitamattomat takaisinkutsut voivat olla jopa esteenä ajoneuvon rekisteröinnille.

Ajoneuvon huoltohistoria kertoo mittarilukemaa enemmän

Moottoripyöräkaupassa pätevät samat ajoneuvokaupan säännöt kuin muissakin. Tärkeintä myyntitilanteessa on varmistaa kauppakumppanin luotettavuus ja ajoneuvon oikeellisuus. Varsinkin yksityisessä kaupassa pyörä kannattaa ostaa rekisteriin merkityltä omistajalta. Ei-rekisteriin merkittyjen myyjien kohdalla tulee pitää huolta, että henkilöllä on esittää asiallinen valtakirja ja oikeus myydä pyörä.

Ennen ostopäätöstä ajoneuvon rekisteriote tulee tarkastaa huolellisesti esimerkiksi erityismerkintöjen varalta ja koeajaa moottoripyörä. Mittarilukemaa tarkemmin kannattaa tuijottaa huoltokirjaa, sillä se kertoo sekä pyörän omistajasta, että sen historiasta ajokilometrejä enemmän. Kauppakirjaan sisällytetään ainakin maininnat pyörän kunnosta, varustelusta sekä mahdollisista lisävarusteista ja huolloista. Toisinaan kaupan yhteydessä tarjotaan vaihtopyörää, jonka arvo ja hinta määritellään luonnollisesti sopimuksessa.

Pyöriä tuodaan yhä enemmän myös Suomen ulkopuolelta. Ulkomailta tuodut moottoripyörät eivät sinällään ole riski ostos, jos ne ovat asiallisesti valmistettuja ja tuotuja. “Ulkomailta tuodun pyörän kohdalla tulee varmistua siitä, että ajoneuvo on rekisterissä ja autoverot on maksettu”, Summa painottaa..

Jos erehtyy vahingossa ostamaan tuontipyörän, josta veroja ei olekaan maksettu, saattaa uutta ostajaa odottaa kallis yllätyslasku. Mikäli miettii itse ajoneuvon tuomista ulkomailta, on verojen lisäksi syytä selvittää mahdolliset lisäkustannukset, joita saattaa koitua mikäli pyörään joudutaan tekemään teknisiä muutoksia. “Yksityinen tuoja on myös velvollinen esittämään rekisteröintikatsastuksessa todistuksen ajoneuvon vaatimustenmukaisuudesta. Aivan kaikenlaisille ajoneuvoille todistuksia ei ole mahdollista saada, joten tämänkin suhteen on syytä tehdä ennakkoselvitys”, Summa muistuttaa.

Tavarantarkastajasta apua erimielisyyksien selvittämiseen

Valitukset ovat ajoneuvokaupassa melko tavallisia, ja reklamaatiot koskettavat yhtä lailla moottoripyöräostoksia. Parhaiten erimielisyyksiltä vältytään, kun taustatyö ennen ostopäätöstä tehdään huolella ja kauppakirjoihin merkitään mahdollisimman tarkasti kaikki ajoneuvon historian kannalta oleelliset tiedot.

Aina yhteisymmärrykseen ei päästä neuvottelemalla. Niin reklamaatiotilanteessa kuin arvonmäärityksessä voi käyttää puolueetonta asiantuntijaa, tavarantarkastajaa. “Tavarantarkastaja voi antaa lausuntoja esimerkiksi kunnosta tai käyvästä arvosta, mistä on varmasti apua sekä ostajalle että myyjälle. Erityisesti tapauksessa, jossa vallitsee jonkinlainen erimielisyys ajoneuvon kunnosta tai varustelusta, tavarantarkastaja on tietysti hyvä tekninen asiantuntija”, Summa suosittelee. Tavarantarkastajaa voi toki käyttää asiantuntijana myös ennakoivasti. Esimerkiksi ajoneuvon kuntoa voidaan tutkia myös ennen kaupantekoa.

Moottoripyöräkaupoille kannattaa suunnata alkukeväästä

Moottoripyörissä vallitsevat yhtä lailla muotisuuntaukset. Tämän kevään tyyli suosii erityisesti retroa ja scrambler- ja café racer -mallit ovat haluttua tavaraa. “Moottoripyöräkaupoille tulee ehdottomasti lähteä nyt, sillä tällä hetkellä valikoima on runsaimmillaan eivätkä kauppiaat ole vielä hirvittävän kiireisiä”, Summa vinkkaa.

Jos tuntuu, että moottoripyörän selkään on pakko päästä, ei omaa ajoneuvoa tarvitse nykyisin välttämättä edes hankkia. Myös vuokraamista voi pitää varteenotettavana vaihtoehtona, sillä moottoripyörävuokraus on lisääntynyt Suomessa, ja useammalta kauppiaalta löytyy vuokraustoimintaa.

“Lisäksi Suomestakin löytyy esimerkiksi Atlantin toisella puolella toimivien kiertuejärjestäjien toimipisteitä, joiden kautta voi vaikkapa toteuttaa haaveen legendaarisen Route 66 -reitin ajamisesta”, Summa vinkkaa.

Etsi sopiva tavarantarkastaja asiantuntjiahausta: https://asiantuntijahaku.kauppakamari.fi/#htt

Lue lisää tavarantarkastuksesta: https://kauppakamari.fi/tavarantarkastus/

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla. HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi kun tarvitaan puolueetonta arviota siitä, onko auton maalaus asianmukainen, onko kylpyhuoneen vesieristykset tehty normien mukaisesti tai vastaako tuotantolinjan toiminta sovittua. Suomessa toimii noin 200 tarkastajaa, jotka tekevät vuosittain noin 1000 tavarantarkastusta ympäri Suomea. HTT-nimikkeen edellytyksenä on alan koulutus ja pitkä työkokemus sekä HTT-kokeen hyväksytty.