Brexit tuo mutkia matkaan myös suomalaisyrityksille

Britannian ero EU:sta tuo harmaita hiuksia Brexit-neuvottelijoille, mutta aiheuttaa päänvaivaa myös monille suomalaisyrityksille. Varsinkin mallioikeus- ja yhtenäispatenttiasioihin liittyvää uutisointia kannattaa seurata tarkasti. Täsmätietoa ja tilannepäivitystä on tarjolla ensi keskiviikkona (1.11.2017) kauppakamarin IPR-tilaisuudessa.

Britannian taannoinen brexit-kansanäänestys oli tuloksensa puolesta yllätys paitsi EU:lle myös briteille itselleen. Sama hämmennys on leimannut myös eroneuvotteluja, jotka ovat edenneet vähintäänkin tahmeasti.

Vaikka juna on edennyt toistaiseksi todella hitaasti, kannattaa EU:n ja Britannian välistä kädenvääntöä Keskuskauppakamarin lakimiehen Minna Aalto-Setälän mukaan seurata silmä tarkkana.  IPR-asioiden ekspertti näet muistuttaa, että jo valmiiksi monisyiset brexit-neuvottelut voivat mutkistuessaan tuoda yllättäviä käänteitä sisämarkkinoiden toimintaan ja pelisääntöihin. Ne taas iskevät suoraan sikäläisillä markkinoilla toimiviin tai sinne mieliviin suomalaisyrityksiin.

”Britannia on monelle suomalaisyritykselle erittäin tärkeä vientimarkkina. Toki neuvottelujen tavoitteena on, ettei bisnes kärsisi ja kauppa kävisi myös tulevina vuosina likipitäen entiseen malliin. Silti kannattaa varautua myös huonompaan vaihtoehtoon”, Aalto-Setälä painottaa.

Samalla hän muistuttaa, että myös sikäläiset patentti- ja tavaramerkkitoimistot laativat jo suunnitelmia ikävämmän vaihtoehdon varalle.

”Moni on perustanut varmuuden vuoksi jo konttorin kanaalin tälle puolen”, hän toteaa.

Tarkkana IPR-asioissa

Britannian EU-ero tuo omat mutkansa myös IPR-asioihin. Monet niihin liittyvät EU-tason uudistukset ovat nyt Britannian osalta jäissä ja odottavat brexit-neuvottelujen tuloksia.

”Esimerkiksi yhtenäispatentin kohtalo on tällä hetkellä auki. Toki se on edelleen ratifioimatta myös Saksassa”, Aalto-Setälä huomauttaa.

Yrityksillä riittää asiantuntijan mukaan pohdittavaa niin tavaramerkkien, mallioikeuden kuin tekijänoikeuksien parissa.

”Moni asia on aidosti auki, sillä vielä ei tosiaankaan tiedetä, suhtaudutaanko Britanniaan tulevaisuudessa EU:n ulkopuolisena vai ETA-alueena”, Aalto-Setälä lisää.

EU, Brexit ja IPR ovat teemoina myös Keskuskauppakamarin tilaisuudessa Ravintola Pörssissä keskiviikkona 1.11.2017 klo 11.30–16.45. Iltapäivän aikana on tarjolla tiivis tilannekatsaus Britannian EU-eron lisäksi myös tavaramerkkilain ja liikesalaisuuslain uudistuksiin.

Asiantuntijoina ovat paikalla Minna Aalto-Setälän ohella mm. asianajaja Tom Vapaavuori asianajotoimisto Bird & Birdistä, hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä markkinaoikeustuomari Jussi Karttunen markkinaoikeudesta.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on käynnissä.