Keskuskauppakamari: Maastapoistumissääntöä pidennettävä – budjettiriihessä on hallituksen vuoro puhua teoin

Keskuskauppakamari vaatii, että budjettiriihessä hallitus tekee päätöksen muuttaa 3 / 6 kuukauden maastapoistumissäännön suoja-aika 6-12 kuukauden pituiseksi työnhakuajaksi, jolle työnhakija itse ilmoittautuu. Lisäksi Kauppakamari esittää panostuksia yhden luukun palveluiden kehittämiseen maahan tulon sujuvoittamiseksi.

”Vahva viesti yrityksiltä päättäjille on, että Suomeen muuttamiseen liittyvää byrokratiaa pitää purkaa. Nyt maahan tulijalta edellytetään fyysistä tunnistautumista usean eri viranomaisen luona, eikä vapaita aikoja aina löydy helposti. Nämä palvelut pitäisi viedä yhden luukun taakse siten, että kaikki asiat pystyy hoitamaan kerralla kuntoon: työntekijä saisi henkilötunnuksen, verokortin ja pankkitilin, ja työnantaja voisi maksaa palkan ajallaan”, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen sanoo. 

Keskuskauppakamari on jo useaan otteeseen korostanut ja vaatinut muutoksia niin kutsuttuun kolmen kuukauden maastapoistumissääntöön. Keskuskauppakamarin mielestä budjettiriihi olisi oikea aika hallitukselle tarkastella linjaansa uusiksi saamansa murskakritiikin pohjalta. 

”Nyt esitetty malli on Suomen taloudelle vahingollinen ja imagolle haitallinen. Suoja-ajan pidentäminen ja muuttaminen työnhakijan ilmoitukseen perustuvaksi työnhakuajaksi olisi hallitukselta osoitus siitä, että sillä on itsetuntoa myös tarkastella aiempia päätöksiään kriittisesti ja tehdä niihin tarvittavia muutoksia. Ennen kaikkea se olisi tärkeä signaali Suomessa asuville kansainvälisille osaajille”, Pulkkinen sanoo. 

Keskuskauppakamari katsoo, että nyt budjettiriihessä on hallituksen vuoro osoittaa konkreettisin teoin, millä se edistää Suomen vastaanottavuutta ja houkuttelevuutta kansainväliselle työvoimalle ja heidän perheilleen. 

”Moni yritys kantaa nyt huolta Suomen ilmapiiristä ja houkuttelevuudesta kansainvälisille osaajille ja pohtii, onko tulevaisuudessa työlle enää tekijöitä, kun maahanmuuttoa vaikeutetaan. On tärkeää, että Suomesta välittyy näille ihmisille viesti, että he ovat tänne toivottuja ja tervetulleita. Se osoitetaan tekojen kautta”, Pulkkinen sanoo. 

Suvi Pulkkinen

Johtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto

+358 50 404 1810

Kategoriat:Politiikka, Lainsäädäntö, Suvi Pulkkinen