Keskuskauppakamari: Ei vielä hyvä uutisia työmarkkinoilta

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Työmarkkinoiden kehitys jatkui vaisuna joulukuussa. Työllisiä oli 56 000 vähemmän kuin edellisenä vuotena vastaavaan aikaan. Työttömänä oli 226 000 henkeä. Vuositasolla nousua mitattiin 27 000 työttömän verran. Vaikeuksien pitkittyessä työmarkkinoiden alakulo on valitettavasti levinnyt laajemmin talouteen, ja naisten työllisyys on painunut alas vauhdikkaasti, kertoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. 

”Kokonaisuudessaan viime vuosi oli synkkä työmarkkinoilla kokonaistuotannon loivasta kasvusta huolimatta. Työttömyys nousi reippaalla kulmakertoimella, mutta vuoden päätteeksi työttömyystilanteen paheneminen näyttäisi tasaantuneen. Mistään suuresta käänteestä ei silti voi puhua”, sanoo Appelqvist.

Työllisyysasteen trendi 20–64-vuotiaille oli joulukuussa 75,9 prosenttia. Perinteisempi 15–64-vuotiaiden trendilukema oli 71,5 prosenttia. Työttömyysasteen trendi oli 8,9 prosenttia. Trendilukemat pysyivät marraskuun tasolla.

”Kovin valoisalta ei työttömyyden näkymä vielä vaikuta, mutta todennäköisesti pahenemisvaihe on tulossa päätökseen. Näin korkeaksi kohonnut työttömyys tulee silti jarruttamaan kotimaisen kulutuksen elpymistä vielä pitkälle kuluvan vuoden puolelle”, arvioi Appelqvist.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin joulukuussa 22 800 eli lähes puolet vähemmän kuin vuosi sitten. Vaatimaton lukema kertoo työvoiman tarpeen vähäisyydestä pitkään jatkuneen heikon suhdannejakson jäljiltä.

Pitkäaikaistyöttömiä oli joulukuussa 109 600 eli 19 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli 54 300, mikä on 7 200 enemmän kuin vuosi sitten.

Naisten työllisyyden lasku jatkui joulukuussa. Naisia oli työllisenä 47 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisten miesten määrä laski selvästi vähemmän eli 8 000.

”Heikon suhdannejakson alkuvaiheessa työllisyys laski miesvaltaisilla aloilla, jotka ovat tyypillisesti suhdanneherkkiä. Vaikeuksien pitkittyessä työmarkkinoiden alakulo on valitettavasti levinnyt laajemmin talouteen, ja naisten työllisyys on painunut alas vauhdikkaasti”, toteaa Appelqvist. 

Jukka Appelqvist

Pääekonomisti

+358 44 263 1051

Kategoriat:Työllisyys, Jukka Appelqvist