Omnibus etenee – missä mennään ja miten yritysten tulisi nyt toimia?

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Merli Juustila
Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Merli Juustila.

Euroopan parlamentti päätti 3. huhtikuuta 2025 lykätä yritysvastuulainsäädäntöön kuuluvien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden täytäntöönpanoa. Päätös on osa EU:n laajempaa lainsäädännön yksinkertaistamispyrkimystä ja kilpailukyvyn vahvistamista. Äänestystulos oli selkeä: 531 puolesta, 69 vastaan ja 17 tyhjää. EU:n neuvoston pitää vielä hyväksyä lakiesitys virallisesti, ennen kuin se voi astua voimaan. Neuvosto antoi alustavan tukensa esitykselle 26. maaliskuuta 2025. 

Omnibus-paketin ns. stop-the-clock-ehdotuksen hyväksyminen tuo tietyille yrityksille lisäaikaa sopeutua uusiin velvoitteisiin. Vastuullisuusraportoinnin direktiivi, CSRD:n mukainen kestävyysraportointi siirtyy kahdella vuodella niillä yrityksillä, jotka eivät ole vielä aloittaneet raportointia. Yli 250 työntekijän yritykset aloittavat raportoinnin vuonna 2028 ja listatut pk-yritykset vuonna 2029. 

Omnibus-paketin osalta huolellisuusvelvoitteiden (CSDDD, Corporate Sustainability Due Diligence Directive) täytäntöönpano siirtyy vuodella eteenpäin. Direktiivin täytäntöönpanon uusi määräaika jäsenvaltioille on 26. heinäkuuta 2027. Ensimmäisinä soveltamisen piiriin tulevat suuryritykset, joilla on yli 5 000 työntekijää ja yli 1,5 miljardin euron liikevaihto. Näiden yritysten on sovellettava sääntöjä vuodesta 2028 alkaen. Seuraavassa vaiheessa mukaan tulevat mm. yritykset, joilla on yli 3 000 työntekijää ja yli 900 miljoonan euron liikevaihto. 

On tärkeää huomata, että yritykset, jotka ovat jo aloittaneet CSRD-raportoinnin, eivät hyödy lykkäyksestä – heidän on jatkettava raportointia alkuperäisten sääntöjen mukaisesti. Vaikka päätös tuo helpotusta monille, keskustelu Omnibus-pakettien sisällöstä ja laajuudesta jatkuu yhä. 

​Yritysten, erityisesti pk-yritysten, kannattaa hyödyntää ”stop-the-clock” -ehdotuksen tuoma lisäaika valmistautumalla tuleviin vastuullisuusraportointivaatimuksiin ja kehittämällä vastuullisuustoimintaansa.

Tässä muutamia suosituksia:​

  1. Hyödynnä vapaaehtoisia standardeja: Vaikka pk-yrityksillä ei ole vielä lakisääteistä velvoitetta kestävyysraportointiin, kannattaa harkita esimerkiksi VSME-standardin käyttöönottoa. Tämä helpottaa tuleviin vaatimuksiin sopeutumista ja parantaa yrityksen mainetta sidosryhmien keskuudessa.​ 
  2. Kehitä raportointivalmiuksia: Vastuuta raportointiin ja vastuullisuuteen liittyvät asiat yrityksessäsi – yhdelle tai useammalle henkilölle. Käykää läpi vastuullisuusasioita vaikkapa kuukausittaisissa palavereissa, jotta työn jatkuvuus ja läpileikkaavuus organisaatiossa varmistuu. Kannattaa myös määritellä prosessit tiedonkeruulle raportointia varten. Valmistaudu myös mahdollisiin tietopyyntöihin suurilta asiakkailtasi – yhteistyö proaktiivisesti kumppaneiden kanssa kannattaa. Kannattaa myös toteuttaa olennaisuuskysely, jonka kautta saat tietoa yrityksen toiminnan vaikutuksista ympäristöön ja yhteiskuntaan.​ 
  3. Kouluta ja sitouta organisaatiota: Vastuullisuus ei ole vain raportointia – se on osa liiketoimintaa. Henkilöstön kouluttaminen ja vastuullisuustyön vieminen osaksi arkea tukee yrityksen tavoitteita ja valmiutta tulevaan.​ 
  4. Tunnista mahdollisuudet sääntelyn keskellä: Regulaatiomuutosten keskellä voi piillä myös liiketoimintamahdollisuuksia: vastuullisuustyö voi avata ovia uusiin markkinoihin, asiakkuuksiin tai rahoitusmahdollisuuksiin tai tuoda säästöjä liiketoimintaan.​ 
  5. Muista vastuullisuustyön pitkäaikaiset hyödyt. Asiakkaat edellyttävät yhä useammin vastuullisuutta yrityksiltä, ja rahoittajat painottavat ESG-kriteerejä päätöksenteossaan. Vastuullisuus vahvistaa brändiä ja lisää luottamusta sidosryhmissä. Se parantaa työnantajamielikuvaa ja auttaa houkuttelemaan sitoutunutta osaamista. Lisäksi ennakoiva vastuullisuustyö pienentää liiketoimintariskejä pitkällä aikavälillä.  

Vastuullisuustyötä ei kannata ajatella vain sääntelyn sanelemina toimenpiteinä tai ylimääräisinä kustannuksina – se on ennen kaikkea mahdollisuus rakentaa kestävää kasvua ja vahvistaa yrityksen tulevaisuutta. Nyt, kun moni yritys on saanut lisäaikaa vastuullisuusvaatimuksiin valmistautumiseen, on hyvä hetki ottaa pieni hengähdys – ja käyttää tämä aika viisaasti. Valmistelut voi aloittaa askel kerrallaan, omaan tahtiin. Jokainen toimi vie kohti kestävämpää liiketoimintaa, joka paitsi täyttää tulevat vaatimukset, myös tukee kilpailukykyä, houkuttelee asiakkaita ja innostaa henkilöstöä. Vastuullisuus ei ole vain velvollisuus – se on mahdollisuus tehdä asioita fiksummin ja vaikuttavammin.

Keskuskauppakamarin vastuullisuuskoulutukset ja -tapahtumat löydät täältä.

Merli Juustila

Vastuullisuusasiantuntija

+358 50 346 3139

Kategoriat:Vastuullisuus, Merli Juustila