Uusimmat

Keskuskauppakamari pitää kolmen kuukauden maasta poistumissäännöstä ongelmallisena erityisesti nyt, kun työttömyys on ennätyksellisen korkealla ja työttömyysjaksot ovat pidentyneet. Tänään eduskunnassa äänestyksessä oleva laki tulee siten osumaan entistä useampaan ulkomaalaiseen, jolla normaalioloissa on hyvät edellytykset työllistyä ja antaa panoksensa suomalaiseen yhteiskuntaan. Myös työnantajalle laki tuo lisää velvollisuuksia.
”Hallituksen esitys on ristiriidassa työperäisen maahanmuuton tavoitteiden kanssa ja antaa väärän signaalin Suomessa asuville osaajille. Se ei tue kansainvälisten osaajien kokemusta siitä, että he ovat tänne tervetulleita. Väestön vanhetessa ja syntyvyyden laskiessa meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tähän. Suomen tulisi hyödyntää kaikki mahdollisuudet luodakseen etulyöntiaseman osaajamarkkinoilla”, toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Keskuskauppakamari on esittänyt, että työnhakuajan tulisi olla 6–12 kuukautta nykyisen esitetyn kolmen kuukauden sijaan ja sen tulisi perustua työnhakijan omaan ilmoitukseen sen sijaan, että työnantajien velvoitteita lisätään.
”Kolmen kuukauden määräaika on liian lyhyt uuden työn löytämiseen erityisesti nykyisessä suhdannetilanteessa. Myös useat rekrytointiprosessit kestävät huomattavasti pidempään. Tämä esitys lisää epävarmuutta juuri niille osaajille, joita Suomi kipeästi tarvitsee. Myös työnantajalle laki tuo lisävaivaa”, Pulkkinen jatkaa.
Lakiesityksessä todetaankin, että esitys voi heikentää Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien keskuudessa sekä estää korkeasti koulutettujen työntekijöiden hakeutumista Suomeen, mikä voi vaikuttaa Suomen kilpailukykyyn globaaleilla osaajamarkkinoilla.
”Ilman kansainvälisiä osaajia startup-yritykset jäävät perustamatta ja vanhukset hoitamatta, mikä ajaa hyvinvointiyhteiskunnan nopeasti karille. Vaikka juuri nyt työvoimasta on ylitarjontaa, tilanne voi muuttua nopeasti. Suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuitenkaan integroiduta ja uutta kieltä opita päivässä – siksi parhaista osaajista kannattaisi pitää kiinni eikä työntää pois maasta”, Pulkkinen sanoo.
