Uusimmat
Keskuskauppakamari vaatii hallitusta tekemään rohkean päätöksen perintö- ja lahjaverosta luopumisesta jo kevään puoliväliriihessä. Ehdotuksen mukaan verotus tapahtuisi vasta, kun perinnön- tai lahjansaaja luovuttaisi saamansa omaisuuden. Perintöveron poistaminen parantaisi kotimaisen omistamisen edellytyksiä, helpottaisi yritysten sukupolvenvaihdosten tekemistä ja parantaisi tavallisten kansalaisten tilannetta tapauksissa, joissa peritään muuta kuin helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta.
Pohjoismaisiin naapureihin verrattuna Suomen perintöverojärjestelmä näyttäytyy edelleen kummajaisena. Ruotsi luopui perintöverosta vuonna 2004 ja Norja seurasi perässä vuonna 2014. Myöskään Virossa ei ole käytössä perintöveroa.
”Syyt perintöveron luopumiselle ovat tuttuja Suomessa käytävästä keskustelusta. Perintöveroa pidetään yleisesti epäoikeudenmukaisena, alttiina verosuunnittelulle ja haitallisena perhe- ja sukuomisteisten yritysten sukupolvenvaihdoksille. Lisäksi kansantalouden kannalta on haitallista, jos varakkaita henkilöitä muuttaa Suomesta pois perintöveron välttämiseksi”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.
Hallitusohjelman mukaan perintöveron korvaamista perintönä saadun omaisuuden luovutusvoittojen verotuksella selvitetään. Selvityksen tuloksia odotetaan ensi vuoden aikana.
Luovutusvoittovero oikeudenmukaisempi ja hallinnollisesti kevyempi vaihtoehto
Perintö- ja lahjaveron poistaminen tarkoittaisi, ettei perinnön tai lahjan saannilla olisi välittömiä veroseuraamuksia. Verotus tapahtuisi vasta, kun perinnön- tai lahjansaaja luovuttaisi saamansa omaisuuden.
”Omaisuuden myynnin yhteydessä tapahtuva verotus on oikeudenmukaisempi vaihtoehto kuin perintö- ja lahjavero. Hyvän verojärjestelmän ominaisuuksiin kuuluu maksukykyisyys- ja realisointiperiaate. Luovutusvoittovero täyttää nämä edellytykset toisin kuin perintö- ja lahjavero. Samalla hallinnollinen taakka kevenee, kun omaisuudelle ei tarvitse verotusta varten määritellä oikeita arvoja”, sanoo Viitala.
Viitala muistuttaa, että perintöverosta luopumalla helpotetaan yritysten sukupolvenvaihdoksien tekemistä sekä parannetaan tavallisten kansalaisten tilannetta tapauksissa, joissa perintövero pitää maksaa vaikka perintöä ei vielä saa.
Perintö- ja lahjaveron poistamisen yhteydessä luovutusvoittojen ja -tappioiden verokohtelua tulisi arvioida uudelleen. Eräs merkittävimmistä kysymyksistä on se, mitä pidetään perityn tai lahjana saadun omaisuuden verotuksessa vähennyskelpoisena menona voittoa tai tappiota laskettaessa.
”Hallinnollisesti yksinkertaisinta olisi, että hankintameno nollattaisiin perinnön tai lahjan hetkellä. Tätä voitaisiin perustella myös fiskaalisista syistä, koska nollaus voisi joissain tilanteissa kannustaa omistajia myymään omaisuuden ennen sen siirtämistä seuraavalle sukupolvelle. Rahana saatuun perintöön tai lahjaan ei kohdistuisi veroseuraamuksia luovutusvoittoon perustuvassa järjestelmässä”, sanoo Viitala.
Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä 26.9. klo 9.00-16.00 Pörssitalolla. Median edustajat ovat tervetulleita paikalle.