Hongkong – yksi maa, kaksi järjestelmää

Hongkong on ulkopoliittisesti Kiinan kansantasavaltaa. Poikkeuksena tästä ovat Hongkongin kahdenväliset sopimukset. Hallinnollisesti Hongkong on Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue ja globaalisti itsenäinen, vapaa markkinatalousalue. Hongkongissa ei ole poliittisia puolueita. Eturyhmiä ja kansalaisten mielipidekanavia on todella vähän.

Hongkongin taloudellinen tilanne on hyvä. Maan budjettiylijäämä vastaa kahden vuoden käyttökuluja. Hallitus ansaitsee rahansa kiinteistökaupoilla. Talouskasvu vuonna 2012 oli 1,5 %, ja vuoden 2013 ennuste on 3 %. 92 % bkt:stä koostuu palveluista. Palveluiden perustaminen Hongkongiin on helppoa ja tuettua. Hongkongin vienti on Kiina-riippuvaista. Suhde manner- Kiinaan on Hongkongille tärkeä.

Suomen Team Finland Hongkongissa kattaa pääkonsulaatin, Finpro:n ja suomalaisen kauppakamarin, FinnChamin. Pääkonsulaatti vastaa arvovaltapalveluista ja kansalaispalveluista. Finpro:n vientikeskus auttaa yrityksiä markkinoillepääsyssä ja mahdollisuuksien kartoittamisessa. Suomalainen kauppakamari tarjoaa starttiohjeita ja vertaistukea. Suomessa oleva Suomi-Hong Kong Trade Association on vahvasti mukana toiminnassa.

Suomalaisia on Hongkongissa noin 300. Kauppakamarin jäseninä on noin 40 yritystä. Suomi on Hongkongin 9. suurin kauppakumppani, kun tarkastellaan Hongkongin ja EU:n välistä kauppaa. 70 % kaupasta on käsittelemättömiä turkiksia. 16 % Kiinan viennistä Suomeen tulee Hongkongin kautta. Finnairin päivittäinen, kesäaikana jopa kaksi kertaa päivässä toteutettava, lento yhdistää Suomen ja muun Euroopan hyvin tähän muutoksen edessä olevaan finanssikeskukseen.

Nopea talouskasvu luo edellytyksiä myös suomalaisille yrityksille. Hongkongin talouden peruspilareita ovat mm. logistiikka, turismi ja finanssipalvelut. Suomalaisyritysten kannattaa harkita omien vahvuuksiensa ja potentiaalisten toimialojen kuten ympäristöteknologian, koulutus- ja valmennuspalveluiden sekä e-kaupan viemistä Hongkongin markkinoille. Hongkong voi myös toimia siltana Kiinan markkinoille ja tukipisteenä Aasian markkinoille.

Artikkeli on kirjoitettu Annikki Arposen (Pääkonsulaatti, Hongkong) Hongkong nyt -esitelmän innoittamana yhdessä Anne Hatanpään (Keskuskauppakamari) kanssa.

Lue lisää FinnChamista

Lue lisää Suomi-Hong Kong Trade Association

Lue lisää Team Finlandista

Lue lisää Suomen pääkonsulaatista Hongkongissa