MEN lausunto 16/2004

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 16/2004
Mainostaja: Element-niminen vaatekauppa
Mainostettava tuote: Alushousut
Markkinointitapa: Tuotepakkauksen kuva
Annettu: Helsinki, 1.10.2004

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajilta We-merkkisten alushousujen mainonnasta. Kuluttajat katsovat, että kuvat alushousujen tuotepakkauksessa ovat hyvän tavan vastaisia ja viittaavat väkivaltaan.

Mainoksen sisältö

We-merkkisten alushousujen tuotepakkauksessa on kuva string-alushousuihin pukeutuneesta naisesta. Nainen on kuvattu takaapäin yläselästä reisiin asti. Nainen vetää alushousuja alaspäin toisella kädellään. Naisen pakarassa on iso punertava läiskä.

Toisessa tuotepakkauksessa on kuva alushousuihin pukeutuneesta naisesta edestä päin kuvattuna. Kuva on rajattu vyötäröstä reisiin. Naisen toinen käsi on alushousujen sisällä.

Vastine

Mainostaja ei ole antanut mainonnan eettiselle neuvostolle vastinetta.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 2 artiklan mukaan mainos ei saa sisältää hyvän tavan vastaista lausumaa tai kuvallista esitystä. Perussääntöjen 4 artiklan 1 kohdan mukaan mainoksessa ei saa suvaita sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 2 kohdan mukaan mainos on hyvän markkinointitavan vastainen, jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla.

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa ottaen erityisesti huomioon naisten käsien asento ja iholla näkyvä punertava jälki, että tuotepakkausten kuvat ovat hyvän tavan vastaisia.

Mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainokset ovat mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 2 ja 4 artiklan 1 kohdan sekä mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 2 kohdan vastaisia.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, kehitysjohtaja Jari Jussila, viestintäpäällikkö Tuula Laitinen, varatuomari, OTL Paavo Nikula, päätoimittaja Tapani Ruokanen ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri