MEN lausunto 9/2007 Sukupuolten välinen tasa-arvo

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO

KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 9/2007
Mainostaja: Lindex Oy
Mainos: Ulkomainoskampanja
Annettu: Helsinki, 21.9.2007

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta naisten alusvaatteita mainostavasta ulkomainoksesta. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan mainos on naista esineellistävä ja halventava.

Mainostaja on antanut neuvostolle 18.7.2007 päivätyn vastineen. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Mainoskuvissa esitellään erimallisia naisten alushousuja. Mainoksen yläosassa on ilmaisu ”We love Shapes of Summer”.

Vastine

Mainostaja on naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys, jossa työskentelee pääasiassa naisia. Mainos on kohdistettu naisille. Mainoskuvien tarkoituksena on esitellä mainostajan tuotevalikoimaa ja tuoda esille tarjottava tuote mahdollisimman hyvin.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 2 kohdan mukaan mainos on hyvän markkinointitavan vastainen, jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla, tai jos naista tai miestä käytetään seksiobjektina tai asiattomasti katseenvangitsijana eikä sillä ole mainostettavan tuotteen tai palvelun kanssa mitään tekemistä. Periaatteiden 4 kohdan mukaan mainos ei ole hyvän markkinointitavan vastainen vain sen vuoksi, että siinä esiintyy vähäpukeisia tai alastomia ihmisiä, jos heitä ei ole kuvattu alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla.

Mainoksen tarkoituksena on esitellä mainostajan tuotevalikoimaa. Mainoskuvan nainen on pukeutunut mainostajan tuotevalikoimaan kuuluviin alushousuihin. Naista ei ole esitetty alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla. Mainitulla perusteella mainos ei ole mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, johtaja Jorma Miettinen, varatuomari Pirkko Mäkinen, toimitusjohtaja Mika Sarimo ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila

puheenjohtaja

Paula Paloranta

sihteeri