Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi. Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.
Kuva: Roni Rekomäki
Työllisyystavoitelaskuri perustuu Tilastokeskuksen julkaisemiin työllisyyslukuihin . Tuoreimmat työllisyysluvut osoittavat, että työllisyy saste en trendi on k asvussa sen ollessa 72, 8 prosenttia vuoden 2019 syyskuussa . T yöttömyysasteen trendi oli 6,7 prosentti a syyskuussa 2019 .
”Pitkästä aikaa hyviä uutisia! Työllisyysasteen kehitys on muuttanut kulmakerrointa ja työllisyyden trendi on kääntynyt nousuun. Työttömyysasteen trendi on kuitenkin edelleen vaakasuora”, pohtii Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.
” Olemme kuitenkin edelleen myrskyn silmässä ja odotamme , mitä tapahtuu seuraavaksi . Jatkuuko nousu vai mennäänkö alaspäin ”, Kotamäki sanoo.
Suomalaiset ennustelaitokset ovat reivanneet talouskasvu ennusteitaan alaspäin . M yös maailmantalouden kasvu ennusteita on jouduttu alentamaan merkittävästi.
“ Riskit työllisyyden kehityksestä osoittavat tällä hetkellä valitettavasti pääosin alaspäin. Vientimarkkina on Suomelle tärkeä ja siellä on tällä hetkellä epävarmuuksia. Saksan ja Ruotsin talou ksien ongelmat, Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppapoliittinen tilanne, Brexit , Turkki ”, Kotamäki luettelee.
”Olemme vastikään alkaneet pitää kirjaa hallituksen työllisyystoimista www.tyollisyystavoite.fi -sivustollamme. Monien työllisyys toimien kohdalla epätietoisuus yksityiskohdista tekee niiden arvioinnista mahdotonta. Toisaalta monet toimet ovat vaikutukseltaan vähäisiä”, Kotamäki jatkaa.
Kotamäen mukaan hallituksen toistaiseksi linjaamien työllisyystoimien vaikutus on pikemmin miinusmerkkinen kuin positiivinen .
” Monet toimet ovat yksityiskohdi l taan vielä epävarmuuden peitossa ja hallituskausikin on vasta aluillaan. Työllisyystoimista voi siis tässä vaiheessa hyvin sanoa: niitä odotellessa” , Kotamäki sanoo.