Alkuperätodistus

Uusi sähköinen vientiasiakirjapalvelu

 

EUROOPAN YHTEISÖN YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on eräissä maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esimerkiksi remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Finpron julkaisemasta Laivauskäsikirjasta.

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan yhteisön ja kolmansien maiden välisessä kaupassa. Yleisen alkuperätodistuksen perusteella ei myönnetä alennettua tullikohtelua eli niin sanottua preferenssikohtelua.

 

Alkuperätodistuksen myöntäminen
Yleisiä alkuperätodistuksia myöntävät Suomessa kauppakamarit yrityksille ja luonnollisille henkilöille. Kauppakamarien yhteystiedot ovat saatavilla osoitteessa: http://kauppakamari.fi/k2/kauppakamarit/etsi-oma-kauppakamarisi/

Alkuperätodistuksen hakeminen tapahtuu sähköisen e-Vientiasiakirjat –palvelun kautta www.e-vientiasiakirjat.fi tai täyttämällä Keskuskauppakamarin sivulla oleva hakemus ja ottamalla yhteyttä oman alueen kauppakamariin.
http://kauppakamari.fi/kansainvaliset asiat/asiakirjat/ulkomaankaupan-asiakirjat-2/alkuperatodistus/

Hakija rekisteröityy e-Vientiasiakirjat -palvelun käyttäjäksi ja saa tunnukset käyttöönsä. Rekisteröitymistä varten hakijan on täytettävä valtuusasiakirja. Valtuusasiakirja liitetään hakemukseen palveluun rekisteröidyttäessä.

Perinteiseen tapaan (word) lomakepohjalla (DOC, 34 Kt)  täytetyt lomakkeet toimitetaan kauppakamariin vahvistettaviksi, jonka jälkeen ne voidaan noutaa itse tai pyytää, että kauppakamari postittaa ne.

Todistuksen normaali vahvistusmaksu on 25,- euroa ja vahvistetun lisäkopion 11,- euroa. Ohessa on voimassaolevat Vientiasiakirjojen lunastusmaksut 2017.