Alkuperätodistukset

Euroopan unionin alkuperätodistus on vientikohtainen asiakirja, jolla osoitetaan tavaran alkuperä. Alkuperätodistuksia myöntävät kauppakamarit.

Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus

Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus (Certificate of Origin) osoittaa ensisijaisesti tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Yleinen alkuperätodistus ei oikeuta tullietuuskohteluun, ja sitä käytetään pääsääntöisesti maiden kanssa, joilla ei ole vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. Yritys voi tarkistaa EU:n Access2Markets vaatiiko vientimaa alkuperätodistuksen.

Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia vientiasiakirjat -palvelun kautta

Vientiasiakirjat.fi on ulkomaankaupan asiakirjojen sähköinen asiointipalvelu. Sen kautta yritys voi hakea Euroopan unionin yleisiä alkuperätodistuksia sekä hakea vahvistusta asiakirjoille kuten kauppalaskuille, pakkausluetteloille ja hinnastoille.

Yritys rekisteröityy käyttäjäksi palvelun etusivulla olevan lomakkeen kautta Rekisteröityessä täytetään ja allekirjoitetaan valtuutusasiakirja. Valtuutusasiakirjalla yritys sitoutuu noudattamaan palvelun yleisiä käyttöehtoja ja kauppakamarin sääntöjä Euroopan unionin yleisestä alkuperätodistuksesta. Samalla yritys nimittää palveluun pääkäyttäjän, joka vastaa yrityksen muiden käyttäjien luonnista ja hallinnasta. Palvelun käyttöoikeus on aina henkilökohtainen, eikä sitä saa siirtää toiselle.

Akkreditoidut kauppakamarien toimihenkilöt käsittelevät asiakirjahakemukset palvelussa toimistoaikana. Palveluhinnasto on tallennettu sivustolle.

Asiakas tulostaa kauppakamarin sähköisesti hyväksymän alkuperätodistuksen tavalliselle A4-paperille värillisenä.

Kansainvälisesti tunnistettavat alkuperätodistukset

Suomalaiset kauppakamarit kuuluvat akkreditoituina Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n CO Chain -ketjuun. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuperätodistuksen vastaanottava yritys tai viranomainen voi tarkistaa todistuksen aitouden ICC:n sivustolta.

Vastaava asiantuntija

Hannele Visuri

Asiantuntija, kansainvälinen kauppa

+358 40 736 8781