Liikenne

Keskuskauppakamari ja kauppakamarit vaikuttavat liikennepolitiikkaan alueellisesti ja valtakunnallisesti.  Liikenne on yksi kauppakamarien tärkeimmistä edunvalvontakohteista, koska liikenneyhteydet ja logistiikkakustannukset vaikuttavat olennaisesti yritysten kasvuun ja sijoittumispäätöksiin.

Liikennevaliokunnan vaikuttamissuunnitelma 2017 – 2018 julkaistu

Keskuskauppakamarin liikennevaliokunnan tavoitteena on, että toimintaympäristöä kehitetään pitkäjänteisesti niin, että se tarjoaa yrityksille kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön. Valiokunnan vaikuttamistavoitteet voidaan kiteyttää kolmeen mottoon:

Liikenteen ratkaisut yritysten kilpailukyvyn lähtökohdista.
Toimivilla liikennemarkkinoilla kilpailukykyä.
Kilpailukykyisesti läsnä maailmanmarkkinoilla ja saavutettavissa maailmalta.

Keskuskauppakamarin liikennevaliokunnassa on mukana yritysjohtajia ja liikenneasiantuntijoita eri puolilta Suomea.  Tutustu vaikuttamissuunnitelmaan tästä.

Kauppakamarien lista tärkeimmistä liikennehankkeista

Kauppakamarit julkaisevat listaa Suomen tärkeimmistä liikenteen korjaus- ja kehittämiskohteista. Tavoitteena on edistää sujuvuutta ja riittävää kuntoa elinkeinoelämälle tärkeillä väylillä. Konkreettinen lista on hyvä työkalu aina, kun liikenteen rahoituksesta päätetään. Listaa voidaan hyödyntää liikennettä koskevassa päätöksenteossa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Kauppakamarien esittämillä toimilla voidaan poistaa kuljetusten pullonkauloja ja parantaa väylien kapasiteettia, sujuvuutta sekä liikenneverkon toimivuutta. Keväällä 2016 laaditun listan hankkeista moni sai toteuttamispäätöksen kevään 2016 kehysriihessä. Kauppakamarien priorisoimat liikennehankkeet 2016 . Uusi päivitetty lista tulossa keväällä 2017.

Kauppakamarien hallitusohjelmatavoitteiden toteutuminen

Kauppakamarien hallitusohjelmatavoitteisiin on kirjattu tavoitteita myös liikenteen osalta. Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiin tästä: On rytminmuutoksen aika. Katso miten hallitusohjelmatavoitteet ovat toteutuneet liikenteessä.

Oikeista liikenneratkaisuista kilpailukykyä Suomelle

Suomen liikenneverkoston kehittämisessä on otettava selkeä tavoite: Kuljetusten pitää kulkea tehtaista satamiin 70 km/h keskinopeudella, vuoden jokaisena päivänä. Tarvittavat investoinnit on mahdollista rahoittaa ottamalla käyttöön valtion omistamien infrayhtiöiden ylisuureet taseet.

Kauppakamarien liikenneohjelma Oikeista liikenneratkaisuista kilpailukykyä Suomelle julkaistiin syksyllä 2014.  Lue tiedote tästä: Liikenneverkosto kuntoon ilman uutta velkaa. Liikenneohjelmatyössä on hyödynnetty myös kannanottoa vuodelta 2011: Elinkeinoelämälle tärkeimmät väylät kauppakamarien kannanotto.

Lisätietoa liikenneasioista: Liikenteen asiantuntija Kaisa Saario p.040 561 3597 ja neuvonantaja Samuli Haapasalo p. 040 548 3478. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@chamber.fi.