Kiinteistön arvonmääritys 20.5.2021 - Keskuskauppakamari

Kiinteistön arvonmääritys 20.5.2021

Ajankohta ja paikka

Alkaa
20.5.2021
Päättyy
20.5.2021
Tapahtumapaikka
Webinaari

Arvonmäärityskysymykset ovat vaativia niin lunastusmenettelyissä kuin muissakin kiinteistön arvonmääritystilanteissa. Esimerkiksi tuoreessa korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2020:99 katsottiin, että golfkenttää ylläpitävän osakeyhtiön osakkeelle tuli määrätä negatiivinen lunastushinta.
 
Keskuskauppakamari järjestää kiinteistön arvonmääritystä erityistilanteissa käsittelevän seminaarin torstaina 20.5.2021 webinaarina.

Tilaisuudessa on tarjolla sekä juridiikkaa että puhdasoppista kiinteistönarviointia. Alan parhaat asiantuntijat vastaavat muun muassa seuraaviin kysymyksiin: 

  • Mikä ero on lunastuslakiin perustuvalla ja osakeyhtiön 18 luvun mukaisella pakkolunastuksella? 
  • Mitkä ovat luotettavan arvonmäärityksen rakennusaineet? 
  • Milloin lunastuslaki muuttuu?
  • Mitä asiantuntijan tulee tietää roolistaan välimiesmenettelyssä? 

Tilaisuus sopii kiinteistöalan ammattilaisille, kuten kiinteistönvälittäjille ja auktorisoiduille kiinteistönarvioijille samoin kuin välimiestehtävissä ja uskottuna miehenä toimiville sekä muille kiinteistöjen arvonmäärityksestä kiinnostuneille. 

OHJELMA

13.00 Kiinteistön arvonmäärityksen merkitys erilaisissa lunastustilanteissa
Kansliapäällikkö Pekka Timonen, oikeusministeriö

13.15 Erilaiset lunastusmenettelyt
OTT, KTM, yliopistonlehtori Martti Häkkänen, Aalto-yliopisto

14.00 Kiinteistönarvioijan käyttö lunastustilanteissa
Lakimies, Kiinteistönarviointilautakunnan sihteeri Raisa Harju, Keskuskauppakamari

14.15 Golfosakkeiden arvostaminen korkeimman oikeuden ratkaisun 2020:99 valossa
Professori Seppo Villa, Helsingin yliopisto

15.00 Kahvitauko 

15.15 Mistä yleisistä periaatteista muodostuu luotettava arvonmääritys:
mitä arvonmäärittäjän ja arvonmääritysinformaation käyttäjän tulee huomioida?

KTT, CVA (cand.), IVS-asiantuntija, Harri Seppänen


16.00 Paneelikeskustelu arvonmäärityksen yleisimmistä haasteista 
Moderaattorina:
Osakas
, asianajaja, diplomi-insinööri Emma Niemistö, Merilampi

OTT, KTM, yliopistonlehtori Martti Häkkänen, Aalto-yliopisto
Toimitusjohtaja, AKA/KHK Pekka Piispanen, MRE Real Estate Oy 
KTT, CVA (cand.), IVS-asiantuntija, Harri Seppänen
Professori, OTT, VTM (taloust.) Veikko Vahtera, Tampereen yliopisto

16.45 Asiantuntijan rooli välimiesmenettelyssä
Oikeusneuvos Ari Kantor, korkein oikeus

17.15 Päivän päätössanat
Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnan pääsihteeri, varatuomari, OTL Paula Paloranta

Puhujistamme:

Kansliapäällikkö Pekka Timonen, oikeusministeriö
Oikeustieteen tohtori Pekka Timonen on oikeusministeriön kansliapäällikkö vuodesta 2018 lähtien. Hän on Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston dosentti ja toiminut välimiehenä erityisesti lunastusriidoissa 1990-luvun lopulta lähtien. 

OTT, KTM Martti Häkkänen, Aalto-yliopisto
Rakennetun ympäristön laitos Oikeustieteen tohtori Martti Häkkäsellä on pitkä kokemus kiinteistö-, rakentamis- ja maankäyttöoikeuden tutkimus- ja opetustehtävistä Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta. Hänellä on laaja kokemus alan vaativista asiantuntijatehtävistä useiden vuosien ajalta. Hän on toiminut mm. oikeusministeriössä lunastuslainsäädännön uudistamista valmistelleen työryhmän sihteerinä, ympäristöministeriössä kaavoitus- ja rakennuslainsäädännön uudistustyöryhmän asiantuntijajäsenä sekä osallistunut riidanratkaisuun osakeyhtiölain ja lunastuslain mukaisissa lunastusmenettelyissä sekä välimiehenä.  Hän laatii teosta Suomen pakkolunastusinstituution ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön suhteesta.

KTT, CVA (cand.), IVS-asiantuntija, Harri Seppänen 
Harri Seppänen on yrityksen arvonmäärityksen riippumaton asiantuntija, jolla on 30 vuoden kotimainen ja kansainvälinen kokemus arvonmääritysten tekemisestä, kouluttamisesta sekä akateemisesta ja soveltavasta tutkimuksesta. Seppäsellä on monipuolinen akateeminen ura niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin korkeakouluissa, ja hän on kouluttanut asiantuntijoita yhteistyössä useiden eri organisaatioiden kanssa. Seppäsellä on kokemusta myös Keskuskauppakamarin määräämänä välimiesoikeuden jäsenenä. Harri on kirjoittanut alueensa johtavan suomenkielisen teoksen Yrityksen arvonmääritys sekä osallistunut IVS-standardien suomenkielisen käännösten tekemiseen. Hän kirjoittaa blogeja Suomen Tilintarkastajille arvonmäärityksestä ja yritysten taloudellisesta analysoinnista. 

Päivän paneelin moderaattori Emma Niemistö toimii osakkaana Asianajotoimisto Merilammella, jossa hän vetää kiinteistö- ja rakennusoikeuden asiantuntijaryhmää.
Hän keskittyy työssään erityisesti vaativiin rakennus- ja projektijuridisiin toimeksiantoihin, ja on usein myös toimistonsa transaktiotiimin tukena isommissa kiinteistökehityshankkeissa. Emma toimii myös välimiehenä toimialan riidoissa. Juristin koulutuksen lisäksi Emmalla on rakentamistalouden diplomi-insinöörin tutkinto. TKK-opintojensa ajoista lähtien hänelle on siis kertynyt kosketuspintaa päivän aiheeseen mm. kiinteistötalouden ja -johtamisen opintojen kautta. 

Toimitusjohtaja, AKA/KHK Pekka Piispanen, MRE Real Estate Oy 
Pekka Piispanen on toiminut Suomen johtavissa rahoitus- ja kiinteistöalan sijoitus- ja neuvonantajayrityksissä. Hänen kokemuksensa perustuu johtotehtäviin suomalaisissa pankeissa. Lähes 20-vuotisen yrittäjyytensä aikana hän on keskittynyt kiinteistökauppoihin, kiinteistöarviointiin ja kiinteistöalan neuvontajana toimimiseen Suomessa ja kansainvälisesti. Pekka Piispanen on AKA, KHK, MRICS sekä LKV. Tämän vuoden tammikuussa julkaistiin Piispasen ja professori Kauko Viitasen kirjoittama kirja Kiinteistöarvioinnin perusteet.

Professori, OTT, VTM (taloust.) Veikko Vahtera, Tampereen yliopisto.
Professori Veikko Vahteralla on erittäin laaja kokemus osakeyhtiöiden, asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden, arvonmäärityksen sekä riidanratkaisun kysymyksistä. Hän on kirjoittanut teemoista lukuisia kirjoituksia sekä toiminut luennoitsijana, asiantuntijana ja välimiehenä monissa eri yhteyksissä. Ennen nykyistä professorin tehtäväänsä Vahtera on työskennellyt mm. yhtiöoikeudellisen lainsäädännön valmistelijana oikeusministeriössä. 

Tilaisuuden yhteyshenkilöt:
markkinointipäällikkö Kirsi Loikas kirsi.loikas@chamber.fi
P. 040 5457451
lakimies Raisa Harju raisa.harju@chamber.fi
P. 050 5542683

Tapahtuma on päättynyt.

Katso tulevat tapahtumat