Vastuullisuustietoa
Onko vastuullisuus välttämättömyys vai kilpailuetu?
Me Keskuskauppakamarilla järjestämme useita vastuullisuusvalmennuksia vuodessa, ja erityisesti viime kuukausina näissä on herättänyt paljon keskustelua se, voidaanko vastuullisuus nähdä edelleen kilpailuetuna vai onko siitä tullut välttämättömyys? Usein myös pohditaan, miten vastuullisuus voidaan valjastaa kilpailueduksi – konkreettisella tasolla.
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen ei ole yksiselitteinen – vastuullisuus on välttämättömyys, mutta parhaimmillaan se voi olla jopa erittäin merkittävä kilpailuetu. Miten sitten luoda kilpailuetua?
Vastaus tähän kysymykseen on toimiala- ja yrityskohtainen, mutta joitain yleistason vinkkejä on kuitenkin mahdollista soveltaa useampaankin yritykseen.
Seuraavassa tarkastellaan siis, miten vastuullisuudesta voidaan luoda kilpailuetua.
1. Varaudu tuleviin muutoksiin, ja ole edelläkävijä
Sääntely tiukkenee monilla aloilla, ja esimerkiksi EUn Green Deal ja Pariisin ilmastosopimus tuovat uusia vaatimuksia.
- Vinkki: Seuraa tarkasti alasi sääntelyä ja valmistaudu tuleviin vaatimuksiin hyvissä ajoin. Noudata sääntelyn tuomia vaatimuksia mielellään jo ennakoiden.
- Hyöty: Ennakoimalla sääntelyn muutoksia voit säästää kustannuksissa pitkällä aikavälillä ja varmistat näin yrityksellesi kilpailuetua verrattuna niihin, jotka joutuvat kiireellä sopeutumaan. Muista hyödyntää viestinnällinen arvo, mikäli olet esimerkiksi ollut yksi edelläkävijöistä vastuullisuuden suhteen omalla toimialallasi.
2. Vaatimukset muuttuvat – palvele sidosryhmiäsi paremmin
Tietoisuus vastuullisuudesta kasvaa jatkuvasti, ja sidosryhmät arvostavat ja suosivat yhä useammin yrityksiä, jotka toimivat vastuullisesti. Vastuullisuus on noussut tärkeäksi valintakriteeriksi.
- Vinkki: Selvitä sidosryhmiesi valintakriteerit ja mikä heille on olennaista. Tunne asiakkaiden ja kumppaneiden odotukset. Myös esimerkiksi sijoittajat painottavat yhä enemmän ESG-kriteerejä sijoituspäätöksissään. Vastuullisuus on yhä useammin jopa ratkaiseva tekijä esimerkiksi kumppanuuksissa tai vaikkapa yrityskaupoissa. Panosta selkeään viestintään ja laadi vastuullisuudesta raportti sidosryhmiä varten.
- Hyöty: Vastuullinen yritys vetää puoleensa asiakkaita, jotka tekevät arvojensa mukaisia valintoja. Asiakasuskollisuus paranee, kun yrityksen arvot kohtaavat asiakkaiden kanssa. Voit myös löytää kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia tai asiakaskohderyhmiä.
3. Riskienhallinnan tehostaminen
Vastuullisuus auttaa yrityksiä hallitsemaan ympäristöön ja sosiaalisiin tekijöihin liittyviä riskejä. Kestävä kehitys minimoi esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuteen ja hintaan liittyviä riskejä.
- Vinkki: Tunnista yrityksellesi keskeiset vastuullisuusriskit ja varaudu niihin ennakoivasti, esimerkiksi kartoittamalla vaihtoehtoiset materiaalit tai toimitusketjut.
- Hyöty: Ennakoiva riskienhallinta varmistaa toimintavarmuuden ja vähentää kustannusvaihteluita, mikä on erityisen tärkeää haastavassa markkinatilanteessa.
4. Joustavuus pitkällä aikavälillä
Vastuullisuuteen panostava yritys on valmiimpi sopeutumaan markkinoiden ja toimintaympäristön muutoksiin. Resurssiriippuvuuden vähentäminen ja kestäviin teknologioihin investoiminen tekevät yrityksestä joustavamman.
- Vinkki: Investoi energiatehokkaisiin järjestelmiin ja uusiutuviin resursseihin, kuten aurinkovoimaan tai kierrätettäviin materiaaleihin.
- Hyöty: Joustava ja kestävä toiminta antaa yrityksellesi kilpailuetua, kun markkinat ja sääntely muuttuvat.
5. Osoita vastuullisuuden arvo sidosryhmiesi näkökulmasta ja vahvista brändiäsi
Kilpailuetu merkitsee, että asiakas tai muut sidosryhmät kokevat vastuullisuuden tuovan arvoa itselleen. Vastuullisuudessa siis tulisi keskittyä siihen, mikä on sidosryhmien kannalta olennaista, sekä myös osoittaa ja viestiä vastuullisuustoimista siten, että niiden arvo ymmärretään.
- Vinkki: Kerro avoimesti vastuullisuustoimistasi markkinoinnissa ja asiakasviestinnässä. Osoita, miten vastuullisuustoimenpiteet tuovat arvoa sidosryhmillenne.
- Hyöty: Vastuullisuustoimenpiteiden esittäminen arvoa tuottavan tekijänä sidosryhmien kannalta on avainasemassa kilpailuetua luodessa. Selkeästi viestitty vastuullisuus myös vahvistaa brändimielikuvaa ja houkuttelee uusia asiakkaita.
6. Tehokkuuden ja kustannussäästöjen saavuttaminen
Vastuullisuus voi parantaa toiminnan tehokkuutta ja säästää kustannuksia. Resurssien käytön optimointi esimerkiksi vähentää hukkaa ja pienentää energiakuluja.
- Vinkki: Toteuta energiansäästöohjelma ja optimoi materiaalien käyttöä. Energiatehokkaat laitteet ja kierrätys voivat vähentää tuotantokustannuksia merkittävästi.
- Hyöty: Pienemmät kustannukset parantavat kannattavuutta ja tukevat samalla ympäristöystävällisyyttä.
7. Työnantajamielikuva ja osaajien houkutteleminen
Vastuullinen yritys houkuttelee osaajia, sillä moni haluaa työskennellä yrityksessä, jonka arvot vastaavat omia.
- Vinkki: Nosta vastuullisuustoimet esiin rekrytointiviestinnässä ja korosta, miten yritys pyrkii kestävään kehitykseen.
- Hyöty: Hyvä työnantajamielikuva lisää työntekijöiden sitoutumista ja vähentää vaihtuvuutta. Hyvä työnantajamielikuva vahvistaa yrityksen brändiä myös muiden sidosryhmien keskuudessa.
8. Pääsy pääomaan ja rahoitusmahdollisuudet
Rahoituslaitokset suosivat vastuullisia yrityksiä, ja esimerkiksi vihreät lainat ovat yhä suositumpia.
- Vinkki: Tutustu vihreän rahoituksen mahdollisuuksiin, joilla voit tukea vastuullisuusinvestointeja ja laajentaa toimintaasi.
- Hyöty: Rahoituslaitosten tuki ja edullisemmat lainaehdot helpottavat yrityksen kasvua ja kehittämistä.
9. Innovointi ja markkinoiden laajentaminen
Vastuullisuus kannustaa yrityksiä etsimään uusia ratkaisuja ja tarjoaa tilaisuuden laajentua markkinoille, joissa kestävät arvot ovat tärkeitä.
- Vinkki: Tarkastele tuotteita ja palveluita ympäristötietoisesta näkökulmasta ja kehitä uusia kestäviä ratkaisuja.
- Hyöty: Innovaatio vastuullisuuden kautta voi kasvattaa markkinaosuutta ja vahvistaa asemaa kilpailijoihin nähden. Vastuullisuus voi luoda myös kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
10. Asiakkaiden ja sidosryhmien tukeminen vastuullisuudessa
Vastuullisuus ei tarkoita pelkästään oman toiminnan kehittämistä, vaan se voi olla myös keino auttaa asiakkaita ja muita sidosryhmiä toimimaan kestävämmällä tavalla. Yritykset, jotka onnistuvat osoittamaan, kuinka heidän tuotteensa tai palvelunsa parantavat asiakkaiden vastuullisuutta, voivat erottautua kilpailijoista ja lisätä arvostusta markkinoilla.
- Vinkki: Tuo esiin konkreettisia tapoja, joilla asiakkaasi voivat vähentää omaa hiilijalanjälkeään tai tehostaa toimintaansa käyttämällä palveluitasi tai tuotteitasi. Esimerkiksi energiankulutusta pienentävät ratkaisut tai tehokkaammat tuotantomenetelmät voivat olla houkuttelevia myyntivaltteja.
- Hyöty: Auttaessasi asiakkaitasi toimimaan vastuullisemmin teet samalla heille merkityksellistä liiketoimintaa. Tämä vahvistaa asiakassuhteita, lisää asiakasuskollisuutta ja tuo yrityksellesi kilpailuetua. .
Vastuullisuus kannattaa nähdä strategisena, pitkän ajan arvoa tuottavana tekijänä, ja siihen panostaminen houkuttelee niin asiakkaita, sijoittajia kuin osaajia.
Tee vastuullisuudesta kilpailuetusi
Keskuskauppakamari tarjoaa vastuullisuuskoulutuksia ja -tapahtumia, joiden avulla yritykset voivat hyödyntää vastuullisuutta liiketoiminnan tueksi. Liity mukaan rakentamaan kestävämpää ja kilpailukykyisempää tulevaisuutta!